Catarina Sousa Guerreiro is a full associate professor at faculty of medicine of Lisbon University. She has a Master Degree in Clinical Nutrition, followed by a PhD in Nutrition with published work in the fields of nutrigenetics and intestinal diseases. She is a lecturer at the Faculty of Medicine of the University of Lisbon, currently coordinator of the Degree in Nutrition Sciences of this institution and member of the Scientific Committee of the Master’s Degree in Clinical Nutrition, since 2006 she maintains an intense pedagogical activity with undergraduate students, Masters and PhD in the area of nutrition, but also in the medical field. Started clinical activity in 2003, and since then keeps an outpatient care activity to the outpatients. During this period she collaborated in different research projects, having published several scientific articles in national and international journals. She was a researcher at the nutrition and metabolism unit of iMM, currently belonging to the Environmental Health Institute. Her areas of interest focus on studying the impact of nutrition on the risk and development of intestinal and rheumatologic diseases. It has sought over the years to acquire continuing education on leading national and international institutions such as the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism and King’s College London School of Medicine. Currently she is a member of the General Council of the Order of Nutritionists.

 

Catarina Sousa Guerreiro é Professora Associada da Faculdade de Medicina de Lisboa (FML). É mestre em Nutrição Clínica e doutorada em Nutrição na área da nutrigenética aplicada a doenças intestinais.
É docente na Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa, atual coordenadora da Licenciatura em Ciências da Nutrição desta Instituição e membro da Comissão Científica do Mestrado em Nutrição Clínica, mantendo desde 2006 intensa atividade pedagógica junto de estudantes de licenciatura, mestrado e doutoramento da área da nutrição, mas também da área médica. Iniciou atividade clínica em 2003 mantendo desde então atividade assistencial ao doente em ambulatório.
Durante este período colaborou em diferentes projetos de investigação, tendo publicado vários artigos científicos, em revistas nacionais e internacionais. Foi investigadora na unidade de nutrição e metabolismo do IMM, pertencendo atualmente ao Instituto de Saúde Ambiental.
As suas áreas de interesse centram-se no estudo do impacto da nutrição no risco e desenvolvimento de doenças intestinais e reumatológicas. Tem procurado ao longo dos anos adquirir formação contínua, em instituições nacionais e internacionais de referência como a European Society for Clinical Nutrition and Metabolism e King’s College London, S

 

 

 

Licenciado em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Doutorado em Nutrição Humana pela University College Dublin

É atualmente professor auxiliar na Universidade Fernando Pessoa onde é responsável pelas unidades curriculares de Política Nutricional, Epidemiologia Nutricional e Métodos de Avaliação da Ingestão Alimentar e investigador integrado no CINTESIS – Center for Health Technology and Services Research

 

_______________________________________________________________

 

Bsc in Nutritional Sciences,   Faculty of Nutrition and Food Sciences,  University of Porto

PhD Human Nutrition, University College Dublin

Currently an assistant professor of Food Policy, Nutritional Epidemiology and Nutritional Research Methods in University Fernando Pessoa and a research scientist in CINTESIS – Center for Health Technology and Services Research

Sofia Vilela licenciou-se em Ciências da Nutrição pela Universidade do Porto (FCNAUP) no ano de 2009 e em 2013 obteve o grau de mestre em Epidemiologia (FMUP). Em 2018 conclui o doutoramento em Saúde Pública pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto.

Desenvolve trabalho de investigação no Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto (ISPUP) desde 2010, integrando o grupo de investigação em Epidemiologia da Nutrição e da Obesidade (EPIUnit). Os seus principais interesses em investigação relacionam-se com a avaliação da evolução de hábitos alimentares durante a infância e os fatores que influenciam o seu estabelecimento. Tem igualmente interesse na avaliação da relação entre exposições alimentares e comportamentos relacionados com o apetite e obesidade.

________________________

 

Sofia Vilela graduated in Nutrition Sciences by the University of Porto (FCNAUP) in 2009 and in 2013 obtained the master degree in Epidemiology (FMUP). In 2018 she concluded the PhD in Public health.

She develops her research work at the Institute of Public Health of the University of Porto (ISPUP) since 2010, integrating the Nutrition and Obesity Epidemiology research group (EPIUnit). Her main interests in research are related to tracking of eating habits in childhood and its determinants.  She is also interested in assessing the association between food exposures and eating behaviours related to appetite and obesity.

Nutricionista, licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP). Doutorada em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela Universidade do Porto.

Vice Diretora da Licenciatura em Ciências da Nutrição da Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (UTAD). Vogal da Direção da Ordem dos Nutricionistas.

Investigadora integrada do CITAB – Centro de Investigação e Tecnologias Agroambientais e Biológicas e investigadora convidada do CISAS – Centre for Research and Development in Agrifood Systems and Sustentability e do EPIUnit – Unidade de Investigação em Epidemiologia. ORCID ID: 0000-0002-6113-1456.

__________________________________________________________

 

Nutritionist, degree in Nutritional Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Science of the University of Porto (FCNAUP). PhD in Food Consumption Sciences and Nutrition from the University of Porto.

Vice Director of the Degree in Nutritional Sciences at the University of Trás-os-Montes and Alto Douro (UTAD). Board Member of Portuguese Council of Nutritionists.

Integrated Researcher at CITAB – Centre for the Research and Technology of Agro-Environmental and Biological Sciences and invited researcher at CISAS – Center for Research and Development in Agrifood Systems and Sustainability and EPIUnit – Unidade de Investigação em Epidemiologia, do ISPUP. ORCID ID: 0000-0002-6113-1456.

 

 

 

 

 

Marta Correia holds her PhD, 2012, in Biomedicine at Universidade do Porto, and Innovation Therapeutique in Université Paris-Sud. She holds a Master in Clinical Nutrition, 2006, at Universidade de Lisboa, faculty of Medicine and a Nutritional Sciences degree in Universidade do Porto, 2001. Her research is mainly focused in unravelling the effects of nutrients and bioactive compounds in cancer and inflammation models, accumulating experience in in vitro models, in vivo models and clinical studies. Marta Correia has worked in studies aiming to assess the nutritional risk and the nutritional status and to assess cancer cachexia in gastrointestinal cancer patients. One of the bioactive compounds of interest is the effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on the tumoral process and inflammation in a gastric cancer model focused on pathogenic bacteria growth of Helicobacter pylori. She is also interested in investigating the crosstalk between whole plant-based diets, microbiota and its implication in gut inflammation and cancer. Currently she holds an ongoing scientific employment contract awarded in the Individual Call to Scientific Employment Stimulus (ESB-UCP and CBQF).

 

 

Formação Académica

  • Licenciatura em Ciências da Nutrição, Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (2008)
  • Doutoramento em Metabolismo – Clínica e Experimentação, Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (2015)

 

Atividade profissional

  • Desde 2015 até ao presente: Professora Auxiliar, Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade Fernando Pessoa
  • Anterior:

o   Bolseira de pós-doutoramento e Assistente do projeto: “NUTRITION UP 65 – estratégias nutricionais para uma demografia envelhecida”

o   Estudante de Doutoramento – Bolsa de Doutoramento atribuída pela Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)

o   Bolseira de Investigação – bolsa atribuída pela FCT

 

Atividade científica

  • Investigadora integrada do Laboratório Associado em Energia, Transportes e Aeronáutica, Instituto de Ciência e Inovação em Engenharia Mecânica e Industrial (LAETA/INEGI), desde 2016
  • Áreas de interesse incluem a avaliação do estado nutricional, do estado funcional e da composição corporal, a desnutrição ou o envelhecimento
  • Desde 2009, várias publicações científicas em revistas internacionais indexadas; comunicações orais por convite, comunicações livres e posters  em eventos científicos

______________________________________

 

Academic education

  • Degree in Nutrition and Food Sciences, Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Universidade do Porto (2008)
  • PhD in Metabolism – Clinic and Experimentation, Faculdade de Medicina, Universidade do Porto (2015)

 

Professional activity

  • From 2015 to the present: Assistant Professor, Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade Fernando Pessoa
  • Previous:

o Post-doctoral fellow and project assistant: “NUTRITION UP 65 – nutritional strategies for an aging demography”

o PhD Student – PhD Scholarship by Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)

o Research Grant – by FCT

 

Scientific activity

  • Integrated researcher at Laboratório Associado em Energia, Transportes e Aeronáutica, Instituto de Ciência e Inovação em Engenharia Mecânica e Industrial (LAETA/INEGI), since 2016
  • Areas of interest include assessment of nutritional status, functional status and body composition, undernutrition or aging
  • Since 2009, several scientific publications in indexed international journals; oral communications by invitation, free communications and posters at scientific events

 

 

 

Licenciatura em Ciências da Nutrição e da Alimentação pela Universidade do Porto (2008). Mestrado em Saúde Pública (2012) e Doutoramento em Saúde Pública pela Universidade do Porto (2019).

Investigadora Júnior do Grupo de Epidemiologia do Cancro no Centro de Investigação do Instituto Português de Oncologia do Porto (IPOP).

Atualmente integra projetos nacionais e internacionais que monitorizam a eficácia, eficiência, segurança e custos associados a novos tratamentos oncológicos e o seu impacto na qualidade de vida dos doentes utilizando dados reais de registos oncológicos clínicos e populacionais.

Integrou o grupo de Epidemiologia das Doenças Não Transmissíveis da Unidade de Investigação em Epidemiologia do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto.

Outros interesses de investigação incluem o estudo de características socioeconómicas, demográficas, psicológicas, comportamentais e ambientais que interagem na produção de resultados de saúde em indivíduos e nas populações na área da saúde musculosquelética, saúde ocupacional, insegurança alimentar e baixo peso ao nascer. Investigadora em projetos nacionais e internacionais e redes internacionais.

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4944-3366

Google Scholar: https://scholar.google.pt/citations?user=7mHKaY8AAAAJ&hl=en7

_____________________________________________________________________

Degree in Nutrition and Food Sciences (2008) obtained in the University of Porto. Master in Public Health (2012) and Public Health PhD (2019) by the University of Porto.

Junior Researcher in the Cancer Epidemiology Group from the Research Center of Portuguese Oncology Institute of Porto.

Participation in national and international projects accessing efficacy, effectiveness, safety and costs of new cancer treatments and their impact in quality of life using real-world data from population and clinical based cancer registries.

Former member of the research group on Non Communicable Diseases Epidemiology in the Epidemiology Research Unit from Institute of Public Health of the University of Porto.

Other research interests focus on exploring socioeconomic, demographic, psychological, behavioral and environmental characteristics intertwine in producing health outcomes of individuals and populations in the areas of musculoskeletal health, occupational health, food insecurity and low birth weight. Researcher in national and international projects and international research networks.

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4944-3366

Google Scholar: https://scholar.google.pt/citations?user=7mHKaY8AAAAJ&hl=en7

 

 

 

 

 

Narcisa Bandarra tem agregação em Ciências do Mar pela Faculdade de Ciências de Lisboa e é doutorada em Biotecnologia pelo Instituto Superior Técnico de Lisboa. É responsável pela Divisão de Aquacultura, Valorização e Bioprospeção do Instituto Português do Mar e da Atmosfera, I.P. IPMA) desde 2014, tem trinta anos de trabalho científico na área da valorização dos produtos da pesca e da aquacultura com especial enfoque no valor bioquímico e nutricional destes produtos, procurando a sua importância para a saúde e bem estar dos consumidores, bem como a valorização do melhor destes produtos para o setor produtivo. O resultado da sua atividade científica traduz-se na publicação de mais de cento e noventa e cinco artigos científicos em revistas internacionais, na participação em cinquenta e oito projetos de I&D nacionais e internacionais e na orientação de oitenta e nove estudantes de licenciatura, mestrado, doutoramento e pós-doutoramento nacionais internacionais. É o ponto focal português da European Fish Technologists Association (WEFTA) e foi convidada como especialista para o High Level Panel in Ocean Economy (HLPO) https://oceanpanel.org/.

_______________________________________________________________________________

 

Narcisa Bandarra holds habilitation in Ocean Sciences by Faculty of Sciences of Lisbon and PhD in Biotechnology by Instituto Superior Técnico of Lisbon. She is Head of Aquaculture, Upgrading and Bioprospecting Division from Portuguese Institute for the Sea and Atmosphere, I.P. IPMA) from 2014, she has thirty years of scientific work in the area of upgrading of fishery and aquaculture products with special focus on biochemical and nutritional value of fishery and aquaculture products, seeking their importance for health and well being of consumers as well as upgrading the best of these products by the productive sector. The result of her scientific activity is reflected in the publication more than one hundred ninety five scientific papers in international journals, participation in fifty eight projects of national and international R&D and the orientation of eighty-nine undergraduate, master, doctorate and national international postdoctoral students. She is the Portuguese focal point of European Fish Technologists Association (WEFTA) and she was invited as expert to the High Level Panel in Ocean Economy (HLPO) https://oceanpanel.org/.

 

 

 

Nutricionista (0268N), doutorada em Biomedicina pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto. É Professora Auxiliar Convidada na Faculdade de Ciências Médicas │ NOVA Medical School, Universidade NOVA de Lisboa e investigadora do Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde (CINTESIS).

______________________________________________________________________________

Nutritionist (0268N), PhD in Biomedicine by the Faculty of Medicine of University of Porto. She is an Invited Assistant Professor at NOVA Medical School and a researcher at Center for Health Technology and Services Research (CINTESIS).

 

 

Licenciado em Ciências da Nutrição, Mestre em Nutrição Clínica e Doutor em Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar.

Especialista em Nutrição Clínica pela Ordem dos Nutricionistas

Nutricionista do Serviço de Endocrinologia, Diabetes e Metabolismo do Hospital de Santa Maria – CHULN e dos Serviços Sociais da Câmara Municipal de Lisboa.

Professor Auxiliar Convidado da Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa e do Instituto Universitário Egas Moniz.

Vice-presidente da Direção e responsável pelo Departamento de Especialidades da Ordem dos Nutricionistas.

Com participação em diversos trabalhos de investigação, publicações em revistas indexadas e intervenções em reuniões científicas nacionais e internacionais.

_______________________________

 

Graduated in Nutrition Sciences, Master in Clinical Nutrition and Doctor in Metabolic Diseases and Eating Behavior.

Specialist in Clinical Nutrition by the Portugues Council of Nutritionists.

Nutritionist at the Endocrinology, Diabetes and Metabolism Service at Hospital de Santa Maria – CHULN and at the Social Services at the Lisbon City Council.

Invited Assistant Professor at the Faculty of Medicine of the University of Lisbon and the Instituto Universitário Egas Moniz.

Vice-President of the Board and responsible for the Specialties Department of the Portuguese Council of Nutritionists.

With participation in several research works, publications in indexed journals and interventions in national and international scientific meetings.