Catarina Sousa Guerreiro

Catarina Sousa Guerreiro is a full associate professor at faculty of medicine of Lisbon University and clinical nutritionist at the Champalimaud Foundation. She has a Master Degree in Clinical Nutrition, followed by a PhD in Nutrition with published work in the fields of nutrigenetics and intestinal diseases. She is a lecturer at the Faculty of Medicine of the University of Lisbon, currently coordinator of the Degree in Nutrition Sciences of this institution and member of the Scientific Committee of the Master’s Degree in Clinical Nutrition, since 2006 she maintains an intense pedagogical activity with undergraduate students, Masters and PhD in the area of nutrition, but also in the medical field. Started clinical activity in 2003, and since then keeps an outpatient care activity to the outpatients. Since 2015 integrates the clinical staff of the Champalimaud Foundation. During this period she collaborated in different research projects, having published several scientific articles in national and international journals. She was a researcher at the nutrition and metabolism unit of iMM, currently belonging to the Environmental Health Institute. Her areas of interest focus on studying the impact of nutrition on the risk and development of intestinal and rheumatologic diseases. It has sought over the years to acquire continuing education on leading national and international institutions such as the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism and King’s College London School of Medicine. Currently she is a member of the General Council of the Order of Nutritionists.

 

Catarina Sousa Guerreiro é Professora Associada da Faculdade de Medicina de Lisboa (FML) e Nutricionista da Fundação Champalimaud. É mestre em Nutrição Clínica e doutorada em Nutrição na área da nutrigenética aplicada a doenças intestinais.
É docente na Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa, atual coordenadora da Licenciatura em Ciências da Nutrição desta Instituição e membro da Comissão Científica do Mestrado em Nutrição Clínica, mantendo desde 2006 intensa atividade pedagógica junto de estudantes de licenciatura, mestrado e doutoramento da área da nutrição, mas também da área médica. Iniciou atividade clínica em 2003 mantendo desde então atividade assistencial ao doente em ambulatório. Integra desde 2015 o corpo clínico da Fundação Champalimaud.
Durante este período colaborou em diferentes projetos de investigação, tendo publicado vários artigos científicos, em revistas nacionais e internacionais. Foi investigadora na unidade de nutrição e metabolismo do IMM, pertencendo atualmente ao Instituto de Saúde Ambiental.
As suas áreas de interesse centram-se no estudo do impacto da nutrição no risco e desenvolvimento de doenças intestinais e reumatológicas. Tem procurado ao longo dos anos adquirir formação contínua, em instituições nacionais e internacionais de referência como a European Society for Clinical Nutrition and Metabolism e King’s College London, S