Ana Lúcia Baltazar, doutorada em Ciências da Saúde, ramo Ciências da Alimentação, pela Faculdade de Farmácia da Universidade de Valência, mestre em Segurança e Higiene no Trabalho, cursos pós-graduados em Nutrição Desportiva e Auditores HACCP. Professora Adjunta na Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Instituto Politécnico de Coimbra (ESTeSC/IPC) nas Licenciaturas de Dietética Nutrição e Farmácia. Coordenadora da Pós-graduação “Nutrição, Alimentação Coletiva e Restauração” ESTeSC/IPC. Exercício profissional predominante na área da saúde pública, alimentação coletiva e restauração. Investigadora no projeto internacional unCover “Unravelling Data for Rapid Evidence-Based Response to COVID-19” e membro de vários grupos de trabalho nacionais e internacionais na área da alimentação e nutrição. Atua nas áreas das Ciências Médicas e da Saúde com ênfase em Saúde Pública e Ciencias da Nutrição. No currículo os termos mais frequentes no contexto da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Saúde Pública; Nutrição; Toxicologia Alimentar; Segurança Alimentar; Dieta mediterrânea.

 

_________________________________________________________________

Ana Lúcia Baltazar, PhD in Health Sciences – Food Sciences by Faculty of Pharmacy – University of Valencia, Master in Safety and Hygiene at Work, postgraduate courses in Sports Nutrition and HACCP Auditors. Adjunct Professor at the Coimbra Health School, Polytechnic Institute of Coimbra (ESTeSC / IPC) in the graduate courses in Dietetics, Nutrition and Pharmacy. Coordinator of the Graduate Program “Nutrition and Food Service” ESTeSC / IPC. Predominant professional practice in the area of ​​public health and foodservice. Researcher in the international unCover project – “Unraveling Data for Rapid Evidence-Based Response to COVID-19” and member of several national and international working groups in the area of ​​food and nutrition. Works in the Medical and Health Sciences areas with an emphasis on Public Health and Nutrition Sciences. In the curriculum, the most frequent terms in scientific, technological and artistic-cultural production are Public Health; Nutrition; Food Toxicology; Food Safety; Mediterranean diet.

Licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto desde 2009 e membro efetivo da ordem dos nutricionistas (0948N). Doutorada em Metabolismo – Clínica e Experimentação pela Faculdade de Medicina na Universidade do Porto em 2016, tendo realizado um ano de atividades de investigação na Universidade de Reading, Reino Unido.

Lecionou como Professora Convidada na Escola Superior de Saúde da Universidade do Algarve (2017-2020) onde foi responsável pelas unidades curriculares de Biologia Celular e Histologia, Dietoterapia I, Dietoterapia II, Planeamento de Dietas e Nutrição no Ciclo de Vida.

_______________________________________________________________________________

Graduated in Nutrition Sciences by the Faculty of Nutrition and Food Sciences of University of Porto since 2009 and registered nutritionist/dietitian (0948N). PhD in Metabolism – Clinic and Experimentation by Faculty of Medicine, University of Porto in 2016, having completed a year of research activities at the University of Reading, UK.

She taught as Invited Professor at the School of Health of the University of Algarve (2017-2020) where she was responsible for the curricular units of Cell Biology and Histology, Diet Therapy I, Diet Therapy II, Diet Planning and Nutrition in the Life Cycle.

 

Professora Adjunta na Escola Superior Hotelaria e Turismo do Estoril, licenciada em Dietética, Mestre em Saúde Pública, especialização em Promoção e Proteção da Saúde, Doutorada em Ciências da Vida ela Faculdade de Ciências Médicas da Universidade nova de Lisboa. Lecciona várias UC no Mestrado em Qualidade Segurança Alimentar em Restauração, Mestrado de Inovação em Artes Culinárias, Curso de Produção Alimentar em Restauração (Saúde e Alimentação, Fisiologia, Nutrição e Dietética).

Os seus principais interesses de investigação estão relacionados com Saúde Pública, em particular o que se relaciona com com a Promoção e Proteção da Saúde em relação à Alimentação, Nutrição e Estilos de Vida, especificamente as estratégias que permitam investir numa alimentação equilibrada e uma boa nutrição e saúde. Uma das principais áreas de investigação atual tem sido na redução do consumo de sal, em particular ao nível da restauração.

 

 

 

Sara Moreno Pires é Professora Auxiliar de Políticas Públicas no Departamento de Ciências Sociais, Políticas e do Território da Universidade de Aveiro e Investigadora da Unidade de Investigação em Governança, Competitividade e Políticas Públicas (GOVCOPP) da mesma Universidade. É doutorada em Ciências Aplicadas ao Ambiente pela Universidade de Aveiro, Mestre em Development and Planning: Environment and Sustainable Development pela University College London e licenciada em Economia pela Universidade de Coimbra. É diretora executiva da Organização Não-Governamental Internacional, Casa Comum da Humanidade, e coordenadora científica do projeto da “Pegada Ecológica dos Municípios Portugueses”. Tem centrado a sua investigação em políticas de desenvolvimento sustentável, sustentabilidade urbana, indicadores de sustentabilidade, inovação de base territorial e governação local, e colaborado com Câmaras Municipais, ONGs e empresas na área do desenvolvimento sustentável e direitos humanos.

 

__________________

Sara Moreno Pires is an Assistant Professor of Public Policy at the Department of Social, Political and Territorial Sciences at the University of Aveiro and Researcher at the Governance, Competitiveness and Public Policy Research Unit (GOVCOPP) at the same University. She holds a PhD in Applied Environmental Sciences from the University of Aveiro, a Master’s in Development and Planning: Environment and Sustainable Development from University College London and a degree in Economics from the University of Coimbra. She is executive director of the International Non-Governmental Organization, Casa Comum da Humanidade, and scientific coordinator of the “Ecological Footprint of Portuguese Municipalities” project. She has focused her research on sustainable development policies, urban sustainability, sustainability indicators, land-based innovation and local governance, and collaborated with City Councils, NGOs and companies in the area of sustainable development and human rights.

Carla Alexandra Gomes Afonso
Nutricionista (CP 0116N)
Nutricionista na Direção Geral de Reinserção e Serviços Prisionais (DGRSP)
Doutorada em Nutrição Clínica, pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da
Universidade do Porto
Mestre em Saúde Publica, pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto
Licenciatura em Ciências da Nutrição, pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da
Universidade do Porto
Docente convidada da Licenciatura em Educação Social na Escola Superior de Educação do
Instituto Politécnico do Porto, entre 1998 e 2007
Docente convidada da Licenciatura em Enfermagem e da Licenciatura em Farmácia na Escola
Superior de Saúde Jean Piaget, Instituto Piaget, Vila Nova de Gaia, entre 2004 e 2005
Autora e co-autora de artigos científicos publicados em revistas cientificas e comunicações
orais/posters apresentados em congressos nacionais e internacionais

 

Carla Alexandra Gomes Afonso
Nutritionist (CP 0116N)
Nutritionist in Portugal Prison Services (DGRSP)
PhD in Clinical Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto
Master in Public Health, Faculty of Medicine, University of Porto
Degree in Nutrition Sciences, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto
Invited teacher in the Social Education Degree at the Higher School of Education of the
Polytechnic Institute of Porto, between 1998 and 2007
Invited teacher in the Nursing degree and Pharmacy degree at the Jean Piaget School of Health,
Piaget Institute, Vila Nova de Gaia, between 2004 and 2005
Author and co-author of scientific articles published in scientific journals and oral
communications / posters presented at national and international congresses

 

Vânia Ribeiro é doutorada em Qualidade Alimentar pela Universidade Nova de Lisboa, licenciada em Biociências – Ciências da Nutrição pela Escola Superior de Biotecnologia  da Universidade Católica do Porto. Professora adjunta da Licenciatura em Dietética e Nutrição da Escola Superior de Saúde do Politécnico de Leiria e Investigadora no CiTechCare – Center for Innovative Care and Health Technology (Politécnico de Leiria).

 

Licenciada em Ciências da Nutrição  (Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto).  Doutoramento em Fisiologia e Alimentação (Faculdade de Farmácia da Universidade de Navarra, Espanha).  Atualmente Professora Associada na área de Nutrição e Bromatologia, na Faculdade de Ciências da Saúde e do Desporto  da Universidade de Saragoça (Espanha).

 

Historial investigador:

Colaboradora investigadora da Cohorte SUN (2005-2007).

Membro do Grupo de Investigação do Governo de Aragão “Dislipidemias Primarias” (2010-2012).

Atualmente integra o Grupo Consolidado de Investigação “A06_17R-Análisis y evaluación de la seguridad alimentaria (AESA), Línea 11, Alimentos funcionales, nutrición y salud” onde participa atualmente em projetos de investigação relacionados com o consumo de água e promoção de alimentação saudável nas escolas.

 

Dedicou varios anos à investigação e elaboração de listas de intercâmbios de alimentos para a população geral, assim como de suplementos desportivos e alimentos para veganos. Também desenvolveu imagens de alimentos para uso em consulta, investigação e docência, sendo  coautora do “Álbum fotográfico de porciones de alimentos” e do libro “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús” , assim como co-autora de publicações em revistas científicas de elevado impacto sobre as listas de intercâmbios https://orcid.org/0000-0001-6952-5655.

 

 

Informação adicional mais relevante:

Diretora do Curso de Nutrição Humana e Dietética da Universidade de Zaragoza (2004-2007 y 2008-2012 y 2013-2015).

Vicepresidente (2006-2010) e Presidente da Associação Nacional Espanhola de Faculdades de Nutrição Humana y Dietetica (2010-2014).

Directora da Revista Espanhola de Nutrição Humana e Dietética (2012-2016).

Membro do Comité Científico da Asociação Nacional “5 al día” (desde 2008).

Directora do curso de pós-graduação “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús” do portal Nutrinfo e Universidade de Navarra (desde 2011).

Membro da Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior  A3ES (desde 2016).

Patrona e Académica Honorífica da Academia Española de Nutrição e dietética (desde 2017).

Diretora do curso de pós-graduação “Nutrición y alimentación en el niño vegetariano y vegano” da Universidade de Saragosa (desde 2021).

Diretora científica do portal de divulgação en nutrição Nutriendo da Academia Espanhola de Nutrição e dietética (desde 2022).

___________________________________________________________________

 

Degree in Nutrition Sciences (Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto). PhD in Physiology and Food (Faculty of Pharmacy at the University of Navarra, Spain). Currently Associate Professor in the area of Nutrition and Bromatology, at the Faculty of Health and Sports Sciences at the University of Zaragoza (Spain).

Investigator background:

Research Collaborator of the SUN Cohort (2005-2007).

Member of the Research Group of the Government of Aragon “Primary Dyslipidemias” (2010-2012).

He is currently part of the Consolidated Research Group “A06_17R-Análisis y evaluación de la seguridad alimentaria (AESA), Línea 11, Alimentos funcionales, nutrición y salud” where he is currently participating in research projects related to water consumption and the promotion of healthy eating in schools.

She has spent several years researching and creating lists of food exchanges for the general population, as well as sports supplements and foods for vegans. She also developed images of food for use in consultation, research and teaching, being co-author of the Álbum fotográfico de porciones de alimentos” and of the book “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús”, as well as co-author of publications in high impact scientific journals on the exchange lists.

https://orcid.org/0000-0001-6952-5655

More relevant additional information:

Director of the Human Nutrition and Dietetics Course at the University of Zaragoza (2004-2007 and 2008-2012 and 2013-2015).

Vice President (2006-2010) and President of the Spanish National Association of Faculties of Human Nutrition and Dietetics (2010-2014).

Director of the Spanish Journal of Human Nutrition and Dietetics (2012-2016).

Member of the Scientific Committee of the National Association “5 al día” (since 2008).

Director of the postgraduate course “System of exchanges for the preparation of diets and planning of menus” of the Nutrinfo portal and University of Navarra (since 2011).

Member of the A3ES Higher Education Assessment and Accreditation Agency (since 2016).

Patron and Honorary Academician of the Spanish Academy of Nutrition and Dietetics (since 2017).

Director of the postgraduate course “Nutrición y alimentación en el niño vegetarian y vegano” at the University of Saragosa (since 2021).

Scientific director of the Nutriendo nutrition promotion portal of the Spanish Academy of Nutrition and Dietetics (since 2022).

Nutricionista e doutorada em Saúde Pública, ramo de nutrição. Professora Auxiliar na Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa (Laboratório de Nutrição). Experiência de ensino e investigação desde 2001 com foco nas áreas da nutrição e saúde pública e particular interesse na infância. Membro da Unidade de Investigação FCT – Instituto de Saúde Ambiental da Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa. Autora e coautora de publicações e comunicações científicas nacionais e internacionais com predominância na temática da saúde pública e nutrição e membro de comissão organizadora e/ou cientifica de vários eventos científicos nacionais e internacionais na área da nutrição. Integra e integrou projetos nacionais e europeus financiados.

 

Nutritionist and PhD in Public Health (focus on nutrition – childhood obesity). Professor at the Faculty of Medicine – University of Lisbon (Nutrition Laboratory). Experience teaching and research since 2001 with focus on nutrition and public health area and particular interest in childhood and adolescence. Member of the FCT Research Unit – Institute of Environmental Health, Faculty of Medicine – University of Lisbon. Author of national and international scientific publications and communications with a predominance in the subject of public health and nutrition and member of the scientific and organization committee of several national and international scientific events in the area of nutrition. Member of national and European financed projects.

Ana Catarina Vaz Pinheiro de Furtado Faria, Nutricionista, Especialista em Nutrição Clínica, concluiu a licenciatura em Ciências da Nutrição na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto em Outubro de 2005, tendo obtido o mestrado em Nutrição Clínica na Faculdade de Medicina da Universidade de Coimbra em Maio de 2011 e concluído o doutoramento em Nutrição Clínica na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto em Setembro de 2017. Dedicou grande parte do seu percurso profissional à Nutrição Clínica, nomeadamente na área da Pediatria, no Hospital Pediátrico do Centro Hospitalar e Universitário de Coimbra, cumulativamente com atividade docente em licenciaturas da sua área de formação. Desde Novembro de 2018, encontra-se com dedicação exclusiva ao ensino superior politécnico sendo atualmente Professora Adjunta da UCP de Dietética e Nutrição da Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, acumulando com o desempenho do cargo de Vice-Presidente desta Instituição.

_______________________________________

Ana Catarina Vaz Pinheiro de Furtado Faria, Nutritionist, Clinical Nutrition Specialist, completed her degree in Nutrition Sciences at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto in October 2005, having obtained a master’s degree in Clinical Nutrition at the Faculty of Medicine from the University of Coimbra in May 2011 and completed her PhD in Clinical Nutrition at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto in September 2017. She dedicated a large part of her professional career to Clinical Nutrition, namely in the area of ​​Pediatrics at the Pediatric Hospital of the Centro Hospitalar e Universitário de Coimbra, cumulatively with teaching activity in degrees in this scientific area. Since November 2018, she has been exclusively dedicated to higher education and is currently Adjunct Professor at the Dietetics and Nutrition Unit at Coimbra Health School, accumulating with the role of Vice-President of this Institution.