Licenciada em Ciências da Nutrição (Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto). Doutoramento em Fisiologia e Alimentação (Faculdade de Farmácia da Universidade de Navarra, Espanha). Atualmente Professora Associada na área de Nutrição e Bromatologia, na Faculdade de Ciências da Saúde e do Desporto da Universidade de Saragoça (Espanha).
Historial investigador:
Colaboradora investigadora da Cohorte SUN (2005-2007).
Membro do Grupo de Investigação do Governo de Aragão “Dislipidemias Primarias” (2010-2012).
Atualmente integra o Grupo Consolidado de Investigação “A06_17R-Análisis y evaluación de la seguridad alimentaria (AESA), Línea 11, Alimentos funcionales, nutrición y salud” onde participa atualmente em projetos de investigação relacionados com o consumo de água e promoção de alimentação saudável nas escolas.
Dedicou varios anos à investigação e elaboração de listas de intercâmbios de alimentos para a população geral, assim como de suplementos desportivos e alimentos para veganos. Também desenvolveu imagens de alimentos para uso em consulta, investigação e docência, sendo coautora do “Álbum fotográfico de porciones de alimentos” e do libro “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús” , assim como co-autora de publicações em revistas científicas de elevado impacto sobre as listas de intercâmbios https://orcid.org/0000-0001-6952-5655.
Informação adicional mais relevante:
Diretora do Curso de Nutrição Humana e Dietética da Universidade de Zaragoza (2004-2007 y 2008-2012 y 2013-2015).
Vicepresidente (2006-2010) e Presidente da Associação Nacional Espanhola de Faculdades de Nutrição Humana y Dietetica (2010-2014).
Directora da Revista Espanhola de Nutrição Humana e Dietética (2012-2016).
Membro do Comité Científico da Asociação Nacional “5 al día” (desde 2008).
Directora do curso de pós-graduação “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús” do portal Nutrinfo e Universidade de Navarra (desde 2011).
Membro da Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior A3ES (desde 2016).
Patrona e Académica Honorífica da Academia Española de Nutrição e dietética (desde 2017).
Diretora do curso de pós-graduação “Nutrición y alimentación en el niño vegetariano y vegano” da Universidade de Saragosa (desde 2021).
Diretora científica do portal de divulgação en nutrição Nutriendo da Academia Espanhola de Nutrição e dietética (desde 2022).
___________________________________________________________________
Degree in Nutrition Sciences (Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto). PhD in Physiology and Food (Faculty of Pharmacy at the University of Navarra, Spain). Currently Associate Professor in the area of Nutrition and Bromatology, at the Faculty of Health and Sports Sciences at the University of Zaragoza (Spain).
Investigator background:
Research Collaborator of the SUN Cohort (2005-2007).
Member of the Research Group of the Government of Aragon “Primary Dyslipidemias” (2010-2012).
He is currently part of the Consolidated Research Group “A06_17R-Análisis y evaluación de la seguridad alimentaria (AESA), Línea 11, Alimentos funcionales, nutrición y salud” where he is currently participating in research projects related to water consumption and the promotion of healthy eating in schools.
She has spent several years researching and creating lists of food exchanges for the general population, as well as sports supplements and foods for vegans. She also developed images of food for use in consultation, research and teaching, being co-author of the Álbum fotográfico de porciones de alimentos” and of the book “Sistema de intercambios para la confección de dietas y planificación de menús”, as well as co-author of publications in high impact scientific journals on the exchange lists.
https://orcid.org/0000-0001-6952-5655
More relevant additional information:
Director of the Human Nutrition and Dietetics Course at the University of Zaragoza (2004-2007 and 2008-2012 and 2013-2015).
Vice President (2006-2010) and President of the Spanish National Association of Faculties of Human Nutrition and Dietetics (2010-2014).
Director of the Spanish Journal of Human Nutrition and Dietetics (2012-2016).
Member of the Scientific Committee of the National Association “5 al día” (since 2008).
Director of the postgraduate course “System of exchanges for the preparation of diets and planning of menus” of the Nutrinfo portal and University of Navarra (since 2011).
Member of the A3ES Higher Education Assessment and Accreditation Agency (since 2016).
Patron and Honorary Academician of the Spanish Academy of Nutrition and Dietetics (since 2017).
Director of the postgraduate course “Nutrición y alimentación en el niño vegetarian y vegano” at the University of Saragosa (since 2021).
Scientific director of the Nutriendo nutrition promotion portal of the Spanish Academy of Nutrition and Dietetics (since 2022).