Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Nutricionista. Especialista em Nutrição Comunitária e Saúde Pública
Formação Académica
Doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Mestrado em Inovação Alimentar pela Universidade Católica Portuguesa
Pós-Graduação em Gestão na Saúde pela Católica Porto Business School
Licenciatura em Ciências Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Cargos relevantes
Bastonária da Ordem dos Nutricionistas (2012 até atualidade)
Presidente da Comissão Instaladora da Ordem dos Nutricionistas (2011 – 2012)
Presidente da Associação Portuguesa dos Nutricionistas (1998 – 2011)
Atividade Profissional
Assessora Superior na carreira de Técnico Superior de Saúde no Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
Professora convidada na Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa e na Faculdade de Ciências Médicas da Universidade Nova de Lisboa
______________________
Nutritionist. Specialist in Community Nutrition and Public Health
Academic education
PhD in Food Consumption Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto
Master in Food Innovation from the Catholic University of Portugal
Post-Graduation in Health Management by Católica Porto Business School
Degree in Nutrition Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto
Relevant positions
Chairman of the Order of Nutritionists (2012 to date)
President of the Installing Committee of the Order of Nutritionists (2011 – 2012)
President of the Portuguese Association of Nutritionists (1998 – 2011)
Professional activity
Senior Advisor in the career of Senior Health Technician at the National Institute of Health Dr. Ricardo Jorge
Invited Professor at the School of Biotechnology at the Catholic University of Portugal and at the Faculty of Medical Sciences at the NOVA University of Lisbon
Ana Cristina Santos licenciou-se em Ciências da Nutrição e Alimentação em 1998 e é docente da Faculdade de Medicina desde 2004. Em 2003, concluiu o Mestrado em Saúde Pública da Universidade do Porto e em 2008, o Doutoramento em Saúde Pública na mesma Universidade com uma investigação epidemiológica sobre o síndrome metabólico. É docente dos mestrados de Saúde Pública, Educação para a Saúde e dos programas doutorais em Saúde Pública, Saúde Púbica Global e EnviHealth&Co. Tem desenvolvido trabalho de investigação em projetos nacionais e internacionais, em áreas como a epidemiologia nutricional, da obesidade e saúde perinatal, que resultou em mais de50 publicações científicas em revistas internacionais.
Ana Cristina Santos graduated in Nutrition Sciences in 1998 and she is Professor of Epidemiology of the University of Porto Medical School since 2004. In 2003, she concluded her Master in Public Health and her PhD also in Public Health in 2008. She is professor of the master programmes in Public Health and Health Education and of the PhD programmes in Public Health, Global Public Health and EnviHealth&Co. She has developed her research in several national and international research projects, in nutritional epidemiology, obesity and perinatal health, adding to more than 50 international peer reviewed publications.
Centro de Biotecnologia e Química Fina, Escola Superior de Biotecnologia do Centro Regional do Porto da Universidade Católica Portuguesa, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Professional Background/Habilitations:
Presently:
– Invited Assistant Professor at Faculty of Medicine, University of Porto, at Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto and at Nursing School of Porto.
Past:
2009-2015 – Invited Principal Investigator at Cardiovascular Research Center (UnIC), Faculty of Medicine, University of Porto.
2007-2009 – Posdoctoral Grant Holder, Faculty of Medicine, University of Porto.
2007 – PhD in Human Biology, Faculty of Medicine, University of Porto.
1999 – Degree in Nutrition Sciences, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto.
Professional Experience:
I- Research Activities
– Principal Investigator of 8 funded scientific projects and team member of 15 funded scientific projects.
-Author or co-author of 32 full papers with more than 400 citations and an h-index of 11 (SCOPUS), of 9 (ISI Web of Knowledge) and of 13 (Google Scholar). Author or co-author of more than 150 publications resulting from meeting abstracts and 6 chapters in books.
– Integrated Researcher of UnIC, Cardiovascular Research Center, Faculty of Medicine, University of Porto (since 1999).
– ORCID: 0000-0003-1527-3776; Scopus ID: 7801357838; Researcher ID: J-3754-2013; Google Scholar: http://scholar.google.pt/citations?user=Q2lhol0AAAAJ&hl=pt-PT
II – Teaching Activities:
1. Invited assistant Professor at Faculty of Medicine, University of Porto (since 2015).
2. Invited Assistant Professor at Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto (since 2007) and Invited Teacher (from 2004 to 2007).
3. Invited Assistant Professor at Nursing School of Porto (since 2014) and Invited Teacher (from 2000 to 2009).
III- Management Activities
– Since 2015 – Member of the Scientific Committee of the Doctoral Programme in Cardiovascular Sciences, Faculty of Medicine, University of Porto.
– Since 2015 – Scientific manager of the Cardiovascular Research Centre (UnIC), Faculty of Medicine, University of Porto.
– Since 2011 – Member of the Scientific Committee of the PHD in Clinical Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto
– Since 2010 – Member of the Scientific Committee of the Master Degree in Cardiovascular Pathophysiology, Faculty of Medicine, University of Porto.
– Since 2008- Member of the Scientific Committee of the Master Degree in Clinical Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto.
– From 2007 to 2009 – Member of the Scientific Committee of the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto.
IV – Supervising Activities
Supervision of 10 master degree and 16 final graduation students, and ongoing supervision of 3 PhD, 5 master degree and co-supervision 3PhD students.
V- Outreach Activities
Participation yearly (since 2007) in Junior University and School of Life and Health Sciences, directed at High-school students, with 2 programs per year with the duration of one week each to initiate the students in the fundamentals of basic, translational or clinical research.
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Escola Superior de Saúde do Instituto Politécnico de Leiria, Leiria
Nutricionista, formada pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP). Mestre em Saúde Pública na área de especialização em Epidemiologia pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto/Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar Doutorada em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela FCNAUP/Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, tendo desenvolvido a sua tese na área do envelhecimento ativo “Hábitos alimentares e peso corporal no envelhecimento: um estudo em idosos europeus”. Participou nos estudos pan-Europeus: Consumer Attitudes to Food Nutrition and Health (1997), Consumer Attitudes to Health, Weight and Physical Activity (1999), HealthSense – Healthy Ageing: how changes in sensory, physiology, sensory psychology and socio-cognitive factors influence food choice (2000), Senior Food Quality: choosing foods, eating meals: sustaining independence and quality of life in older people (2005). Atualmente participa nos projetos Eeagrants, Nutrition UP 65 (http://nutritionup65.up.pt/) e Pronutisenior (http://pronutrisenior.com/pt/)
Autora de publicações diversas na área da nutrição no envelhecimento, determinantes do consumo alimentar, nutrição e saúde publica, e hábitos alimentares e alimentação coletiva e gestão.
Membro do Conselho Científico Multidisciplinar da Direção da Sociedade Portuguesa de Geriatria e Gerontologia desde 2012.
Graduated in Nutrition and Food Sciences, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto. Master in Public Health (Epidemiology), Faculty of Medicine/Biomedical Sciences, University of Porto. PhD degree in Consumer Sciences in Food and Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences/Faculty of Sciences of University of Porto, with dissertation title: Eating habits and weight status in old age: a study of European elderly.
Involved in the following EU Projects: Consumer Attitudes to Food Nutrition and Health (1997), Consumer Attitudes to Health, Weight and Physical Activity. (1999), Elderly food choice (a work package of the Helthsence: Healthy Ageing: how changes in sensory, physiology, sensory psychology and socio-cognitive factors influence food choice) (2000) and Senior Food Quality: choosing foods, eating meals: sustaining independence and quality of life in older people (2005).
Currently participates in Eeagrants projects, Nutrition UP 65 (http://nutritionup65.up.pt/) and Pronutisenior (http://pronutrisenior.com/pt/).
Author of several publications in the field of nutrition in aging, determinants of food consumption, nutrition and public health, eating habits and food service management.
Member of the Scientific Council of the Multidisciplinary Management of the Portuguese Society of Geriatrics and Gerontology since 2012.
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Instituto de Nutrição da Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Brasil
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Centro de Biotecnologia e Química Fina, Escola Superior de Biotecnologia do Centro Regional do Porto da Universidade Católica Portuguesa, Porto
Nutricionista no Centro Hospitalar de São João, Porto, Portugal
Licenciada em Ciências da Nutrição e Alimentação pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto
Mestre em Nutrição Clínica pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto
Doutorada em Nutrição Clínica pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto
Nutritionist in the Centro Hospitalar de São João, Porto, Portugal
Degree in Nutrition and Food Sciences at Faculty of Nutrition and Food Science, University of Porto
Master in Clinical Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Science, University of Porto
PhD in Clinical Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto
– Nutricionista, com licenciatura em Ciências da Nutrição pela FCNAUP e Doutoramento em Ciências da Nutrição pelo King´s College London.
– Vasta experiência clínica e de investigação obtida em 5 países. Atualmente é investigadora de pós-doutoramento no “Hospital Cantonal de Aarau” e especialista em nutrição no “cereneo” (centro de neurologia e reabilitação), na Suíça.
– Nutritionist, with a BSc degree in Nutritional Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto, and a PhD in Nutritional Sciences from King´s College London.
– With a wide range of clinical and research experience, obtained in 5 countries. Currently a post-doctoral researcher at the “Cantonal Hospital Aarau” and a nutrition specialist at “cereneo” (center for neurology & rehabilitation), in Switzerland.
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
– Licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (2001)
– Mestre em Nutrição Clínica pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (2008)
– Doutorada em Metabolismo, Clínica e Experimentação pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (2013)
– Nutricionista do Centro da Criança e do Adolescente, e do serviço de Ginecologia e Obstetrícia do Hospital Cuf PORTO
– Professora Convidada na Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa
– Investigadora principal no grupo de investigação Ageing & Stress do Instituto de Investigação e Inovação em Saúde (I3S) e no Departamento de Biologia Experimental da Faculdade de Medicina da Universidade do Porto
– Tem mais de 1 centena de comunicações em reuniões científicas nacionais e internacionais
– Tem mais de 2 dezenas de artigos científicos publicados por extenso em revistas com arbitragem científica.
– Orientadora de alunos em formação pré- e pós-graduada.
– Membro do Conselho Geral da Ordem dos Nutricionistas.
– Graduated in Nutrition Sciences by Faculty of Nutrition and Food Sciences of University of Porto (2001)
– Master in Clinical Nutrition by Faculty of Nutrition and Food Sciences of University of Porto (2008)
– PhD in Metabolism, Clinical and Experimental by Faculty of Medicine of University of Porto (2013)
– Nutritionist in the Child and Adolescent Centre and in the Obstetrics & Gynaecology Department of Hospital CUF Porto
– Invited Professor in Faculty of Biotechnology of the Portuguese Catholic University
– Main researcher of the Ageing & Stress research group of Institute for Research and Innovation in Health (I3S) and in the Department of Experimental Biology of Faculty of Medicine of University of Porto
– Has more than one hundred communications in national and international scientific meetings
– Has more than twenty scientific papers published in full in peer-reviewed journals.
– Supervisor of under- and post-graduate students
– Member of the General Council of the Nutritionist’s Board
Tem licenciatura em Engenharia Alimentar (ESB-UCP) e doutoramento em Ciência e Engenharia Alimentar na área da Biotecnologia, realizado em meio empresarial, com a Nestlé, na Suíça. Tem uma pós graduação em gestão desenvolvida em colaboração com a COTEC e a North Caroline State University, onde foram desenvolvidas competências no desenvolvimento de ideias de negócio de base tecnológica. Destacam-se colaborações várias com a indústria na área da transferência de tecnologia, e na identificação de oportunidades tecnológicas e de mercado, em parceria com os centros de conhecimento. De 2010 a Março de 2016 desenvolveu trabalhos na área da gestão do conhecimento na PortugalFoods, promovendo parcerias entre o tecido industrial e a academia, pela gestão de um observatório de mercado e I&DT, com objetivos de promoção da inovação, aumento do índice tecnológico e da competitividade das empresas. Após Março 2016 até ao presente, desempenha funções de direção executiva na PortugalFoods.
Isabel Fonseca (ORCID ID: 0000-0002-3998-8058) licenciou-se em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, em Dezembro de 1994.
Terminou em Maio de 2000 o Mestrado em Saúde Pública – Especialização em Bioestatística pela Faculdade de Medicina/Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar da Universidade do Porto (ICBAS/UP) e em Maio de 2015 concluiu Doutoramento em Ciências Biomédicas pelo ICBAS/UP, com uma tese intitulada “Fatores preditivos de disfunção e perda do enxerto renal a longo prazo”.
Iniciou a sua atividade profissional como nutricionista em Janeiro de 1995 no Serviço de Nefrologia do Hospital Geral de Santo António (atualmente, Centro Hospitalar do Porto) e na Unidade Corino de Andrade do mesmo hospital em Junho de 1995, atividades que mantém até à data atual. Integra, desde Dezembro de 2006, o Gabinete Coordenador da Investigação do Departamento de Ensino, Formação e Investigação, sendo responsável pela análise científica dos projetos de investigação submetidos e realizados no Centro Hospitalar do Porto.
Atualmente, e desde Dezembro de 2007, é docente convidada de Bioestística na Disciplina de Iniciação à Investigação Clínica no Mestrado Integrado em Medicina (ICBAS/UP) e, desde Janeiro de 2015, é consultora de Bioestatística na Unidade Corino de Andrade.
Integra os grupos de investigação “Nefrologia, Diálise e Transplantação” da Unidade Multidisciplinar em Investigação Biomédica (UMIB) (CHP/ ICBAS/UP) e o Grupo de Bioestatística e Medições em Saúde da Unidade de Investigação Epidemiológica (EPIUnit) do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto. As suas principais áreas de interesse em investigação incluem a doença renal, a diálise e o transplante renal, nomeadamente biomarcadores de disfunção e sobrevivência do enxerto renal e do doente. Tem igualmente interesse na investigação em nutrição clínica, biomarcadores do estado nutricional e metodologias de avaliação nutricional. Publicou mais de 50 artigos científicos em revistas internacionais (dos quais 9 como primeira autora) e um capítulo de livro.
Isabel Fonseca (ORCID ID: 0000-0001-8984-1751) graduated in Nutrition and Food Sciences by the University of Porto in December of 1994. In May of 2000 she completed a Master in Public Health with a specialization in Biostatistics, at the Faculty of Medicine of Porto/ Institute of Biomedical Sciences Abel Salazar of University of Porto (ICBAS/UP) and concluded in May of 2015 her PhD degree in Biomedical Sciences at ICBAS/UP with a thesis on “Predictive factors of graft dysfunction and long-term kidney allograft failure”.
She began her professional activity as a clinical nutritionist in January of 1995 at Nephrology and Kidney Transplantation Department of Hospital Geral de Santo António (current Centro Hospitalar do Porto (CHP)) and in June 1995 at the Corino de Andrade Unit of CHP, maintaining both professional activities until now. Since December of 2006 she integrates the Research Coordinating Office from the Department of Teaching, Training and Research of CHP and she is responsible for a multidisciplinary team (Scientific Review Committee) that reviews design and scientific methodology of all research proposals submitted for approval at this university hospital. Since December of 2007, she is an invited teacher of “Introduction to Clinical Research” in the course of Medicine of ICBAS/UP, and since January of 2015 she is a Biostatistics consultant at the Corino de Andrade Unit.
She is a member of the Research Group on Nephrology, Dialysis and Transplantation at the Unit for Multidisciplinary Research in Biomedicine (UMIB at the CHP/ICBAS/UP) and of the Research Group on Biostatistics and Health Metrics Group, EPIUnit at the Institute of Public Health. Her research areas of interests are related with kidney disease, dialysis and kidney transplantation, namely biomarkers of graft dysfunction and predictors of patient and graft outcomes; survival analysis and prognostic models. She is also interested in clinical nutrition and nutritional evaluation methodology. She has published more than 50 scientific papers in international journals, nine of which as a first author, and one book chapter.
Research Fellow
Unité de Pathogénie Microbienne Moléculaire, ISERM U1202
Institut Pasteur de Paris, France
Nutritionist who received his degree from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of Porto University (Portugal).
PhD in Metabolism at Medical Faculty of Porto University (Portugal) where he studied the impact of gestational diabetes on the maternal-to-fetal transport of nutrients.
Currently, his post-doctoral research in Pasteur Institute of Paris focuses on the modulation of the host metabolism by the gut microbiota and its implications on atherosclerosis.
Current research interests: Gut Microbiota and Nutrient Metabolism.
Other research interests: Feto-placental Physiology and Fetal Programing.
Investigador
Unité de Pathogénie Microbienne Moléculaire, ISERM U1202
Institut Pasteur de Paris, França
Nutricionista, licenciado pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto.
Doutoramento em Metabolismo pela Faculdade de Medicina Universidade do Porto sobre o impacto da diabetes gestacional no transporte materno-fetal de nutrientes.
Atualmente é investigador no Instituto Pasteur de Paris onde estuda o efeito da microbiota intestinal no metabolismo do hospedeiro e suas implicações na aterosclerose.
Areas de interesse : Microbiota Intestinal e Metabolismo de Nutrientes.
Outros interesses: Fisiologia feto-placentária e Programação Fetal.
– Nutricionista no Centro de Genética Médica Jacinto de Magalhães, Centro Hospitalar do Porto, Portugal.
– Professor Auxiliar na Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade Fernando Pessoa, Porto, Portugal.
– Investigador integrado no CINTESIS (Center for Health Technology and Services Research), membro do TL1 – Clinical & Health Services Research – ProNutri. Faculdade de Medicina, Universidade do Porto, Portugal.
ORCID: orcid.org/0000-0002-4977-8345
– Nutritionist at Centro de Genética Médica Jacinto de Magalhães, Centro Hospitalar do Porto, Portugal.
– Auxiliar Professor at Faculty of Health Sciences, University Fernando Pessoa, Porto, Portugal.
– Researcher at CINTESIS (Center for Health Technology and Services Research), member of TL1 – Clinical & Health Services Research – ProNutri. Faculty of Medicine, University of Porto, Portugal.
ORCID: orcid.org/0000-0002-4977-8345
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Centro de Investigação, Formação, Intervenção e Inovação em Desporto (CIFI2D) da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto; REQUIMTE do Departamento de Ciências Químicas, Laboratório de Bromatologia e Hidrologia Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
- Categoria profissional
– Professora Auxiliar em exclusividade (FCNAUP)
– Assistant Professor (FCNAUP)
– Investigadora da Unidade de Investigação FCT UCIBIO (Research Unit on Applied Molecular Biosciences) / REQUIMTE. Universidade do Porto e Universidade Nova de Lisboa. Molecular Microbiology Research Group (Laboratório de Microbiologia da Faculdade de Farmácia U.Porto).
– Researcher at UCIBIO-Research Unit on Applied Molecular Biosciences/REQUIMTE. Universidade do Porto e Universidade Nova de Lisboa. Molecular Microbiology Research Group (Laboratório de Microbiologia da Faculdade de Farmácia U.Porto).
- Formação académica
-2007, Doutoramento em Microbiologia – Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto.
-2001, Mestrado em Controlo de Qualidade Água e Alimentos – Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto.
-1997, Licenciatura em Ciências da Nutrição – Curso de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto.
-2007, PhD in Microbiology. Faculty of Pharmacy. Porto University. Porto. Portugal.
-2001, Master in Quality Control of Food and Water. Faculty of Pharmacy. Porto University. Porto. Portugal.
-1997, Graduation in Food Science and Nutrition. Faculty of Food Science and Nutrition. Porto University. Porto. Portugal.
- Área atual de investigação e interesse
Área atual de investigação e interesse
A presente investigação no domínio da segurança alimentar e microbiologia é focada na epidemiologia e evolução da Salmonella não-tifóide e outras bactérias transmitidas por alimentos obtidas de diferentes nichos ecológicos (humanos, alimentos, animais e ambiente), com especial ênfase nos fatores envolvidos na seleção, disseminação e evolução de determinadas linhagens clonais e elementos genéticos associados à resistência a compostos com atividade antimicrobiana (antibióticos e biocidas) utilizados na cadeia alimentar.
Research Interests The present research in the field of food safety and microbiology is focused on the epidemiology and evolution of Salmonella non-typhoid and other foodborne bacteria from different ecological niches (human, food, animal and environment) with special emphasis on the factors involved in the selection, dissemination and evolution of particular clonal lineages and genetic elements associated with resistance to compounds with antimicrobial activity (antibiotics and biocides) used across food-chain.
FCT association key: JO1852563R4K
ORCID ID: 0000-0002-3553-2678
RESEARCHER ID – RID D-4977-2013
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Medical Doctor, Specialist Immuno-haemotology (OM55311)
Nutritionist, Clinical Nutrition Specialist (ON0047N)
PhD Oncology and Metabolism
Competence in Clinical Nutrition by ESPEN (Eur Soc Clinical Nutrition and Metabolism)
Competence in Clinical Research by Faculty Medicine University Lisbon
Develops clinical activity in clinical nutrition, metabolism, oncology, immunohemotherapy, clinical medicine
Faculty of Medicine of Universidade Católica Portuguesa (FM-UCP) Faculty Members | FM-WEBSITE (ucp.pt) Catholic Medical School (ucp.pt)
- Professor of Medicine, Nutrition and Scientific Research
- Member of the Scientific Council scientific board | FM-WEBSITE (ucp.pt)
- Librarian Professor
- Co-Coordinator of the Master Program in Science
- Member of the Scientific and Installation Board of the Doctoral Program
Director of the International Post-Graduate Program “Nutrition and Metabolism in Oncology” Postgraduate in Nutrition in Oncology | ICS – Catholic (ucp.pt)
Team Leader and Principal Investigator at The Center for Interdisciplinary Research in Health at UCP & CatolicaMed Platfform https://fm.ucp.pt/investigacao/catolicamed, CAtólicaREsearch – CARE, UCP, Pure 5.20.2 (ucp.pt)
Associate Professor of Physiological Biochemistry at the Instituto Universitário Egas Moniz (IUEM)
Principal Investigator at The Center for Interdisciplinary Research Egas Moniz (CiiEM), Instituto Universitário Egas Moniz (IUEM) Egas Moniz – Cooperativa de Ensino Superior
Member of the ESPEN Faculty and of the Guidelines committee ESPEN Guidelines (2016-) | Associate Editor Clinical Nutrition – Journal – Elsevier (2018-) | Specialty Chief Editor for Clinical Nutrition (specialty section of Frontiers in Nutrition | Clinical Nutrition)
Author and co-author of more than 70 original scientific articles published peer-review journals.
Member of the Scientific Council of Conferences, Congresses and Pre- and Post-graduate courses in nutrition, oncology and medicine
ORCID:/ 0000-0002-6056-8269
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Pedro Teixeira é Professor Catedrático de Atividade Física, Nutrição e Saúde da Faculdade de Motricidade Humana da Universidade de Lisboa. É licenciado em Educação Física e Desporto, Mestre em Exercício e Saúde e Doutorado em Ciências da Nutrição. Publicou mais de 75 artigos internacionais em revistas com revisão por pares e tem sido investigador em diversos projectos financiados pela pela FCT e Comissão Europeia. É Editor Associado da revista Obesity Facts e membro do Conselho Editorial de várias revistas de referência na área de Medicina Comportamental. É também ex-presidente da International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity (ISBNPA) e o atual Director do Programa Nacional de Promoção da Atividade Física, da Direção-Geral da Saúde.
Pedro Teixeira is Full Professor of Physical Activity, Nutrition, and Health at the University of Lisbon, Faculty of Human Kinetics. He holds Bachelors and Masters degrees in Exercise Science, and a Ph.D. in Nutritional Sciences. He has published over 75 international peer-reviewed articles and has been an investigator in several FCT and European Commission-funded projects. He is an Associate Editor for Obesity Facts and an editorial board member for several reference journals in the area of behavioral medicine. He is a past-president of the International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity and the current director for the National Physical Activity Promotion Program at the Portuguese Ministry of Health (DGS).
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto
Nutricionista (1050N), licenciado em Ciências da Nutrição (2004; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)
Mestrado Integrado em Psicologia – Ramo de Psicologia Clínica e da Saúde (2011; Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto)
Doutoramento em Nutrição Clínica (2014; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)
Professor Auxiliar Convidado na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Sara Rodrigues nasceu em Coimbra em 1970. Licenciada em Ciências da Nutrição pela Universidade do Porto em 1995, fez o Mestrado em Saúde Pública da Faculdade de Medicina da Universidade de Coimbra em 1998. No ano de 2007 doutorou-se na Universidade do Porto com uma tese sobre o tema «Trends and socio-demographic differences in household food and nutrient availability over the last decade (1990-1995-2000) in Portugal: regional disparities and association with mortality patterns». Desde 1998 que é docente da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. Foi investigadora em alguns projectos europeus: ANEMOS – Expansion and update of existing nutrition monitoring systems; HECTOR – Eating Out: habits, determinants and recommendations for consumers and the European catering sector; ENHR – European Nutrition & Health Report I and II; DAFNE – European Food Availability Databank based on Household Budget Surveys III and IV. Participou na organização de importantes reuniões científicas na área da nutrição e saúde pública: o 8th International Conference on Culinary Arts and Science – ICCAS 2013 (Porto, 2013) e o II World Congress on Public Health Nutrition – I Latinamerican Congress of Community Nutrition (Porto, 2010). É membro da Comissão de Ética da Universidade do Porto desde 2012 e atualmente é também membro do Conselho Pedagógico da Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto.
Sara Rodrigues was born in Coimbra in 1970. She graduated in Nutritional Sciences at the University of Porto in 1995 and she did a Master in Public Health at the Faculty of Medicine from the University of Coimbra in 1998. She got her PhD in 2007 at the University of Porto with a thesis on “Trends and socio-demographic differences in household food and nutrient availability over the last decade (1990-1995-2000) in Portugal: regional disparities and association with mortality patterns”. Since 1998 she is a professor in the University of Porto Faculty of Nutrition and Food Sciences. She was a researcher in several European projects: ANEMOS – Expansion and update of existing nutrition monitoring systems; HECTOR – Eating Out: habits, determinants and recommendations for Consumers and the European catering sector; ENHR – European Nutrition & Health Report I and II; DAFNE – European Food Availability Databank based on Household Budget Surveys III and IV. She participated in the organizing of major scientific meetings in the field of public health nutrition: the II World Congress on Public Health Nutrition – I Latinamerican Congress of Community Nutrition (Porto, 2010) and the 8th International Conference on Culinary Arts and Science – ICCAS 2013 (Porto, 2013). She is a member of the Ethics Committee of the University of Porto since 2012 and is currently a member of the Educational Board of the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto.
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto; Centro Hospitalar de S. João, E.P.E., Porto
Sou licenciada e doutorada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação – Universidade do Porto, Portugal (FCNAUP), onde sou professora associada de Epidemiologia e de Avaliação do Estado Nutricional. Trabalho na Unidade de Investigação de Integração de Sistemas e da Unidade de Automação de Processos (UISPA) – Instituto de Engenharia Mecânica (IDMEC – INEGI) da Universidade do Porto (FEUP) – Laboratório Associado de Energia, Transportes e Aeronáutica (LAETA), Portugal.
Os meus interesses de investigação estão ligados ao estudo dos determinantes, da frequência e das consequências da desnutrição associada à doença em adultos e em pessoas idosas no hospital e na comunidade. Também estou envolvida no estudo experimental dos benefícios clínicos do suporte nutricional. Tenho vindo a trabalhar na investigação e no desenvolvimento de ferramentas de rastreio da desnutrição e de dispositivos para avaliação do estado nutricional.
I have a BsC Honor and a PhD in Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Sciences – Porto University, Portugal (FCNAUP). Actually, I am Associate Professor of Epidemiology and of Nutritional Status Assessment at FCNAUP and I work in Research Unit System Integration and Process Automation Unit (UISPA) – Institute of Mechanical Engineering (IDMEC – INEGI), University of Porto (FEUP) – Associated Laboratory for Energy, Transports and Aeronautics (LAETA), Portugal.
My research interests are linked to the study of determinants, frequency and consequences of disease-related undernutrition in adults and older adults at hospital and community. I am also involved in the experimental study of the clinical benefits of nutritional support. I have been working on the research and development of undernutrition screening tools and devices.
Administração Regional de Saúde do Algarve, I.P.; Universidade do Algarve, Faro
Escola Superior de Biotecnologia do Centro Regional do Porto da Universidade Católica Portuguesa, Porto
Doutor em Ciências da Nutrição, Mestre em Psicologia do Desenvolvimento e em Logopedia.
Professor Associado Convidado na Universidade do Porto (FCNA) e investigador com especial interesse no domínio do Comportamento Alimentar e em Psicologia da Saúde. Psicólogo clínico no Porto (HSJ), trabalha com famílias, crianças e adolescentes no âmbito da psicopatologia do desenvolvimento e da avaliação psicológica. Terapeuta familiar e de grupo.
Professor In University of Porto (FCNA) and researcher specially interested in eating behaviour in children and adolescents and health psychology.
Clinic Psychologist in Porto (Portugal) since 1983. Working with families, adolescents and children in the field of developmental psychopathology and psychological assessment. Also acting as psychotherapist and group and family therapist.
Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto