Licenciada em Ciências da Nutrição em 2007 pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP), com Curso de Especialização em Ciências do Consumo e Nutrição (2008) e Doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (2014) pela FCNAUP e Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (FCUP).

Nutricionista Especialista em Nutrição Comunitária e Saúde Pública pela Ordem dos Nutricionistas. É Presidente da Mesa do Conselho Geral da Ordem dos Nutricionistas desde 2018. Membro do Comité EFAD Education and Lifelong Learning.

Investigadora Doutorada integrada do GreenUPorto – Centro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável.

Trabalha FCNAUP desde 2008, onde atualmente é Professora Auxiliar Convidada e Coordenadora dos Serviços Académicos nesta Faculdade.

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Graduated in Nutrition Sciences in 2007 [Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP)]. Specialization Course in Consumer Sciences and Nutrition (2008) and PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences (2014) FCNAUP and Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (FCUP).

Specialist in Community Nutrition and Public Health by the Portuguese Council of Nutritionists. President of the General Council of  the Portuguese Council of Nutritionists (Ordem dos Nutricionistas) since 2018. Member of EFAD’s Education and Lifelong Learning Committee.

Integrated Doctoral Researcher at GreenUPorto – Sustainable Agrifood Production Research Center.

She has been working at FCNAUP since 2008, currently working as Invited Assistant Professor and Academic Services Coordinator.

Andreia Matos Oliveira licenciou-se em Ciências da Nutrição pela Universidade do Porto em 2003 e concluiu a sua tese de Doutoramento em Saúde Pública pela Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (SFRH/BD/31131/2006) em 2010, tendo obtido o título de Doutoramento Europeu. Desenvolveu investigação pós-doutoral no âmbito do projeto multicêntrico Habeat (FP7-KBBE-2009-3).

Atualmente é Investigadora Auxiliar do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto e é Professora Auxiliar Convidada da Faculdade de Medicina da Universidade do Porto e da Universidade Fernando Pessoa. É Membro Doutorado Integrado da Unidade de Epidemiologia do ISPUP (EPI-Unit: UID-DTP/04750/2013) e é a Investigadora Principal do Grupo de Investigação ‘Eating Behaviours and Childhood Obesity’, sob a tutela do ITR – Laboratório para a Investigação Integrativa e Translacional em Saúde Populacional.

Os seus atuais interesses de investigação são no âmbito da formação dos comportamentos alimentares relacionados com o apetite e dos seus efeitos a longo-prazo na saúde metabólica. Estuda o efeito mediador destes comportamentos alimentares relacionados com o apetite para o excesso de adiposidade ao longo da trajetória de vida e o seu contributo para a explicação de potenciais interações gene-ambiente promotoras de obesidade.

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Andreia Matos Oliveira graduated in Nutrition Sciences from the University of Porto in 2003 and completed a Ph.D degree in Public Health from the University of Porto Faculty of Medicine (SFRH/BD/31131/2006) in 2010, holding the European Ph.D title. She conducted post-doctoral research within the multicentre European HabEat project (FP7-KBBE-2009-3).

Currently, she is an Assistant Researcher from the University of Porto Institute of Public Health, and an Invited Assistant Professor of the Faculty of Medicine of the University of Porto and University Fernando Pessoa. She is a Doctorate Integrated Member of the Epidemiology Research Unit (EPI-Unit: UID-DTP/04750/2013) and the Principal Investigator of the Research Lab on ‘Eating Behaviours and Childhood Obesity’, under the umbrella of ITR – Laboratory for Integrative and Translational Research in Population Health.

Her research interests are focused on the early formation of appetite-related eating behaviours, how they are established and their long-term effects on metabolic health. She is starting to explore the contribution of appetite-related eating behaviours as drivers for excessive adiposity-gain across the life span, providing supporting evidence for possible gene-environment interactions which increase obesity risk.

Ana Rito é Nutricionista licenciada pela FCNAUP,  Doutorada em Saúde Publica  (FIOCRUZ & Universidade Nova de Lisboa) e Mestre em Medical Sciences-Human Nutrition pela Universidade de Sheffield /UK,  possuindo formação avançada em “Metodologias de Investigação na Saúde” -Harvard School of Public Health/USA; em “Project Management in Global Health” – University of Washinghton/USA  e 2 Post Docs em Obesidade Infantil  e Epidemiologia nutricional.

 

É Investigadora no Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge e Coordenadora do Centro Colaborativo de Nutrição e Obesidade Infantil da Organização Mundial da Saúde  (INSA). É ainda Presidente da Direção do Centro de Investigação CEIDSS. Desde 2007, é a investigadora principal do Childhood Obesity Surveillance Initiative – World Health Organization / Europe  (COSI) em Portugal e membro do seu Conselho Consultivo Europeu.

 

De 2007 a 2010 foi vice-presidente da Plataforma contra a Obesidade da Direção Geral da Saúde. Na Direção do CEIDSS desde 2012, Ana Rito tem vindo a coordenar Programas Nacionais de abordagem de obesidade infantil  de âmbito municipal como o premiado  POZ, o programa (continuo)  MUN-SI e como principal parceiro da ARS Lisboa e Vale do Tejo  no Eat Mediterranean (financiado pelas EEA Grants).  Neste âmbito já acolheu mais de 50 Estagiários à Ordem dos Nutricionistas, bem como outros profissionais nacionais e internacionais já que  a maioria destes programas estão inseridos em projetos da União Europeia, tendo trabalhado até agora com 16 municipios portugueses e  desenvolvido colaboração científica  com mais de 30 instituições internacionais.

Foi ainda docente e posteriormente Coordenadora da Licenciatura em Ciências da Nutrição da Universidade Atlântica (2005-2014) tendo colaborado como docente e/ou Investigadora ou consultora em outras Universidades em nível nacional (Universidade de Lisboa e Universidade Lusófona) e internacional (Metropol University, Copenhagen Business School ).

É igualmente Membro em vários Grupos e  Redes Europeias  como a “European Network on Reducing marketing pressure on children”  e  “Methodological Competence Platform (MCP) for harmonized NCD surveillance” da OMS/Europa; do  “Nutrition Group”  da EASO,   do “EIT Food Consumer Advisory Board” da União Euopeia  e ainda do “Independent Strategic Advisory Board of the Obesity Institute” da Leeds Beckett University. Desde 2008 que representou Portugal  em varias Comitivas Europeias e da OMS. Foi presidente da Conferência Internacional da Obesidade Infantil (CIOI 2005,2011 e 2017), contando já com inúmeras publicações científicas internacionais e várias centenas de comunicações orais.

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Ana Rito is a nutritionist licensed by FCNAUP, PhD in Public Health (FIOCRUZ & Universidade Nova de Lisboa) and Master in Medical Sciences-Human Nutrition by the University of Sheffield /UK, with advanced training in “Health Research Methodologies” -Harvard School of Public Health/USA; in “Project Management in Global Health” – University of Washington/USA and 2 Post Docs in Childhood Obesity and Nutritional Epidemiology.

 

She is a Research Fellow at the National Institute of Health Dr. Ricardo Jorge and Coordinator of the Collaborative Center for Child Nutrition and Obesity of the World Health Organization (INSA). She is also President of the Board of the CEIDSS Research Centre. Since 2007, she has been the Principal Investigator of the Childhood Obesity Surveillance Initiative – World Health Organization / Europe (COSI) in Portugal and a member of its European Advisory Board.

 

From 2007 to 2010 she was vice-president of the Platform against Obesity of the General Directorate of Health. As Director of CEIDSS since 2012, Ana Rito has been coordinating National Programs to address childhood obesity at municipal level such as the award-winning POZ, the (continuous) MUN-SI program and as the main partner of ARS Lisboa and Vale do Tejo in Eat Mediterranean (funded by EEA Grants). In this context, it has already hosted more than 50 Trainees from the Order of Nutritionists, as well as other national and international professionals, since most of these programs are part of European Union projects, having worked so far with 16 Portuguese municipalities and developed scientific collaboration with more than 30 international institutions.

She was also a teacher and later Coordinator of the Degree in Nutrition Sciences at Universidade Atlântica (2005-2014) having collaborated as a teacher and/or Researcher or consultant in other Universities at national level (University of Lisbon and Lusófona University) and internationally (Metropol University, Copenhagen Business School).

It is also a Member of several European Groups and Networks such as the “European Network on Reducing marketing pressure on children” and the “Methodological Competence Platform (MCP) for harmonized NCD surveillance” of WHO/Europe; of the “Nutrition Group” of EASO, of the “EIT Food Consumer Advisory Board” of the European Union and also of the “Independent Strategic Advisory Board of the Obesity Institute” of Leeds Beckett University. Since 2008 he has represented Portugal in several European and WHO delegations. He was president of the International Conference on Childhood Obesity (CIOI 2005 ,2011 and 2017), with numerous international scientific publications and several hundred oral communications.

Professora Auxiliar

Coordenadora do curso de Pós-graduação em Sistemas Alimentares Sustentáveis, https://portal.uab.pt/alv/en/cursos_alv/pos-graduacao-em-sistemas-alimentares-sustentaveis/

Coordenadora do curso de Mestrado em Ciências do Consumo Alimentar, https://www2.uab.pt/guiainformativo/eng_detailcursos.php?curso=25

Universidade Aberta, Departamento de Ciências e Tecnologia, Rua do Ameal, 752, 4200-055 Porto, www.uab.pt

GreenUPorto, Sustainable Agrifood Production Research Centre https://www.fc.up.pt/GreenUPorto/en/

 

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Assistant Professor

Diretor of the Post-graduate course on Sustainable Food Systems, https://portal.uab.pt/alv/en/cursos_alv/pos-graduacao-em-sistemas-alimentares-sustentaveis/

Diretor of the MSc in Food Consumption Sciences, https://www2.uab.pt/guiainformativo/eng_detailcursos.php?curso=25

Universidade Aberta, Departamento de Ciências e Tecnologia, Rua do Ameal, 752, 4200-055 Porto, www.uab.pt

GreenUPorto, Sustainable Agrifood Production Research Centre https://www.fc.up.pt/GreenUPorto/en/

Universidade Aberta, Lisboa

Currently is Assistant Professor in the Department of Science and Technology of the Open University (UAb). She holds a PhD in Biology (specialization in Microbiology) from the Faculty of Science and Technology of the Universidade Nova, a Master in Public Health from the Faculty of Medicine of the University of Coimbra and a degree in Nutrition Sciences from the University of Porto. He teaches in the Degree in Environmental Sciences, in the Master in Food Science and in the Master in Citizenship and Environmental and Participation of the UAb. She is Vice-Coordinator of the Degree in Environmental Sciences.

Centro de Biotecnologia e Química Fina, Escola Superior de Biotecnologia do Centro Regional do Porto da Universidade Católica Portuguesa, Porto

Ana Cristina Santos licenciou-se em Ciências da Nutrição e Alimentação em 1998 e é docente da Faculdade de Medicina desde 2004. Em 2003, concluiu o Mestrado em Saúde Pública da Universidade do Porto e em 2008, o Doutoramento em Saúde Pública na mesma Universidade com uma investigação epidemiológica sobre o síndrome metabólico. É docente dos mestrados de Saúde Pública, Educação para a Saúde e dos programas doutorais em Saúde Pública, Saúde Púbica Global e EnviHealth&Co. Tem desenvolvido trabalho de investigação em projetos nacionais e internacionais, em áreas como a epidemiologia nutricional, da obesidade e saúde perinatal, que resultou em mais de50 publicações científicas em revistas internacionais.

 


 

Ana Cristina Santos graduated in Nutrition Sciences in 1998 and she is Professor of Epidemiology of the University of Porto Medical School since 2004. In 2003, she concluded her Master in Public Health and her PhD also in Public Health in 2008. She is professor of the master programmes in Public Health and Health Education and of the PhD programmes in Public Health, Global Public Health and EnviHealth&Co. She has developed her research in several national and international research projects, in nutritional epidemiology, obesity and perinatal health, adding to more than 50 international peer reviewed publications.

Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Formação académica

Doutorada em Biotecnologia pela Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa.

Licenciada em Ciências da Nutrição, Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Universidade do Porto; Portugal

Experiência profissional

Professora Associada da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto,

Portugal (1998-2022).

Presidente do Conselho de Representantes (2018 – 2022)

Membro do Conselho Científico da FCNAUP

Docente de Tecnologia Alimentar e Inovação, Alimentação coletiva e Gestão, Técnicas de Conservação de Alimentos e Sistemas de Produção de Refeições.

Diretora do Mestrado em Food Service desde 2007.

Consultora como Nutricionista na Câmara Municipal da Figueira da Foz (2001- 2019) e na

Misericórdia – Obra da Figueira. (1999-2021)

Coordenadora da Comissão da especialidade de Alimentação Coletiva da Associação Portuguesa

de Nutrição e da Ordem dos Nutricionistas.

Membro da Associação Europeia de Dietistas (ESDN) integra o painel de Alimentação coletiva (2020-…)

Especialista em Alimentação coletiva pela Ordem dos Nutricionistas (desde 2021).

Áreas de investigação:

Otimização de processos de produção de refeições. Avaliação e controlo do desperdício alimentar.

Papel dos serviços de alimentação na saúde dos consumidores .

Qualidade nutricional, microbiológica e sensorial e a sustentabilidade das refeições servidas em serviços de alimentação coletiva.

 

Academic background

Ph D in Biotechnology at High School of Biotechnology, Portuguese Catholic University.

Graduated in Nutrition and Food Sciences, Faculty of Nutrition and Food Sciences,

University of Porto; Portugal

Professional Experience

Associate professor at Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto,

Portugal (1998- 2022).

Chairman of the Council of Representatives (2018 – 2022)

Member of the FCNAUP Scientific Council

Lecturer in Food Technology, Management and Food Services, Food Preservation, Safety

of Technological Processes, Food Production Systems.

Director of Master in Food Service since 2007.

Consultant as nutritionist at Municipality of Figueira da Foz (2001- 2019) and at

Misericórdia – Obra da Figueira. (1999 -2021)

Coordinator of the specialty of Food Service and catering at the Portuguese Association

of Nutrition and of the Portuguese Nutritionist Council (2010 – 2019).

European Specialist Dietetic Network (ESDN) for Food Service/ Catering (2020-…)

Specialist in Food Service by Portuguese Nutrition Council (since 2021).

Research areas:

Optimization of meal production processes. Assessment and control of food waste.

Role of food services in consumer health.

Nutritional quality, sensory microbiology and sustainability of meals served in food service.