Carla Lopes, Nutricionista, Professora Associada de Epidemiologia e Saúde Pública da Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (FMUP). Coordenadora do programa doutoral em Saúde Pública da FMUP; Integrou o Conselho Pedagógico (2010-2022) e é atualmente membro do Conselho Científico da FMUP. Integra o Comité Executivo da Associação de Escolas de Saúde Pública Europeias (ASPHER).
É Investigadora da Unidade de Investigação em Epidemiologia do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto (EPIUnit-ISPUP) e membro integrado do Laboratório para a Investigação Integrativa e Translacional em Saúde Populacional (ITR), onde Coordena a linha de “Investigação do curso de vida e envelhecimento saudável” e o grupo de investigação em “Nutrição e saúde cardiometabólica”.
Foi membro da Comissão Instaladora (2011-2012) e Presidente do Conselho Geral da Ordem dos Nutricionistas (2016-2019), e é atualmente Presidente do Conselho de Especialidade em Nutrição Comunitária e Saúde Pública.
Foi Coordenadora do Inquérito Alimentar Nacional e de Atividade Física (IAN-AF 2015-2016) e da implementação do projeto EU-menu em Portugal (European Food Saf ety Agency-EFSA); É membro da rede Europeia “Food Consumption databases” (FCD-EFSA). Integrou a equipa de 36 projetos científicos nacionais e internacionais, sendo em 9 investigadora principal (PI) e em 2 Co-PI, entre os quais se destacam os seguintes financiados pela União Europeia (HECTOR, HABEAT, STOP) e pela Agência Europeia de Segurança Alimentar (EU-Menu, RiskBenefit4EU, DOSE, ERA EU-Menu).
Interesses de investigação: Exposições alimentares/estilo de vida e saúde cardiometabólica; Determinantes dos padrões alimentares no início da vida; Metodologias de avaliação do consumo alimentar.
ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1524-852X
________________________________________________
Carla Lopes, Nutritionist, Associate Professor of Epidemiology and Public Health and Coordinator of the PhD programme in Public Health, University of Porto Medical School (FMUP); Coordinator of the doctoral program in Public Health at FMUP; She was a member of the Pedagogical Council (2010-2022) and is currently a member of the Scientific Council of FMUP. She is a member of the Executive Committee of the Association of European Schools of Public Health (ASPHER).
She is a Researcher at the Epidemiology Research Unit of the Institute of Public Health at the University of Porto (EPIUnit-ISPUP) and an integrated member of the Laboratory for Integrative and Translational Research in Population Health (ITR), where she coordinates the line “Life course research and healthy ageing” and the research group on “Nutrition and cardiometabolic health”.
Member of the “Comissão Instaladora” (2011-2012) and President of the General Council of Nutritionists in Portugal (2016-2019), and is currently President of the Specialty Council in Community Nutrition and Public Health.
She was Coordinator of the National Food and Physical Activity Survey (IAN-AF 2015-2016) and of the implementation of the EU-menu project in Portugal (European Food Safety Agency-EFSA); It is a member of the European network “Food Consumption databases” (FCD-EFSA). She was part of the team of 36 national and international scientific projects, of which 9 are principal investigators (PI) and in 2 Co-PIs, among which the following are funded by the European Union (HECTOR, HABEAT, STOP) and by the European Security Agency. Food (EU-Menu, RiskBenefit4EU, DOSE, ERA EU-Menu).
Research interests: dietary/lifestyle exposures and cardiometabolic health; Early life determinants of dietary patterns; Dietary assessment methods.
ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1524-852X