João Lima, nutricionista, desde 2012, pela Universidade do Porto. Concluiu em 2017 o doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela mesma instituição. É Professor Adjunto na Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra do Instituto Politécnico de Coimbra, coordenador das relações internacionais para a área da Dietética e Nutrição na mesma instituição, e investigador integrado no GreenUPorto – Sustainable Agrifood Production Research Centre. Os seus principais interesses enquadram-se nas áreas da Alimentação Coletiva e da Nutrição e Saúde Pública.

http://orcid.org/0000-0003-0157-8368

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João Lima, nutritionist, since 2012, by University of Porto. Completed in 2017 his PhD in Food Consumer Sciences and Nutrition by the same institution. He is Adjunct Professor at the Coimbra Health School of the Polytechnic Institute of Coimbra, coordinator of international relations for the field of Dietetics and Nutrition at the same institution and integrated researcher in GreenUPorto – Sustainable Agrifood Production Research Centre. His main interests are in the areas of Food Service and Nutrition and Public Health.

http://orcid.org/0000-0003-0157-8368

NOVA Medical School, Lisboa

 

 

Universidade Fernando Pessoa

 

 

Licenciado em Dietética pela Universidade do Algarve, mestre em Epidemiologia pela Faculdade de Ciências Médicas da Universidade Nova de Lisboa e doutor em Medicine & Biosciences pela Cranfield University, em Inglaterra, é docente da Escola Superior de Saúde da Universidade do Algarve (ESSUAlg) desde 2004. É coordenador da linha de investigação em Bioestatística e Epidemiologia do Centro de Estudos e Desenvolvimento em Saúde da Universidade do Algarve.

 

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Graduated in Dietetics from the University of Algarve, completed his MSc in Epidemiology from NOVA Medical School and his PhD in Medicine & Biosciences from Cranfield University. Teaches at the School of Health of the University of Algarve since 2004. Currently, coordinates the Biostatistics and Epidemiology research group of the Centre for Health Studies and Development at the University of Algarve.

 

 

Filipe Teixeira é Nutricionista e Doutorado (com Distinção e Louvor) em Motricidade Humana – Fisiologia do Exercício pela Faculdade de Motricidade Humana da Universidade de Lisboa.

Investigou (em colaboração com a Universidade de McMaster), o efeito de diversos metabolitos da leucina (sob a supervisão externa e mentoria do Prof. Stuart M. Phillips).

Possui diversas publicações em revistas científicas internacionais de renome, entre as quais se destacam a Clinical Nutrition (revista oficial da European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), Medicine & Science in Sports & Exercise (revista oficial do American College of Sports Medicine), Journal of Sport SciencesEuropean Journal of Sport Science (revista oficial do European College of Sport Science), Nutrients, Biology, Frontiers in Nutrition e Pharmacological Research.

É investigador no Centro Interdisciplinar de Estudo da Performance Humana (CIPER) da Faculdade de Motricidade Humana e docente no ensino superior, nas áreas da Bioquímica, Dietoterapia, Suplementação Alimentar e Nutrição no Desporto. Possui atualmente cédula de Título Profissional de Técnico de Exercício Físico, sendo também antropometrista certificado de nível I pela International Society for the Advancement of Kinanthropometry (ISAK).

É atualmente o Diretor do Bettery Life LAB (Centro de investigação) da Bettery S.A., uma empresa de Biotecnologia que produz suplementos alimentares.

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Filipe Teixeira is a registered Nutritionist and obtained his Ph. D. in Human Kinetics – Exercise Physiology (Summa Cum Laude) from the faculty of Human Kinetics of the University of Lisbon.

 

Filipe’s doctoral thesis further investigated the effects of several leucine metabolites on body composition and performance, under the external supervision and mentorship of Prof. Stuart M. Phillips (McMaster University).

 

Holds several publications in well reputed journals, i.e., Clinical Nutrition (official journal of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), Medicine & Science in Sports & Exercise (official journal of the American College of Sports Medicine), Journal of Sport SciencesEuropean Journal of Sport Science (official journal of the European College of Sport Science), Nutrients, Biology, Frontiers in Nutrition and Pharmacological Research.

 

Filipe is a member of the Interdisciplinary Center for the Study of Human Performance (CIPER) from the faculty of human Kinetics of the University of Lisbon and an Assistant Professor of Biochemistry, Medical Nutrition Therapy, Food Supplementation and Nutrition & Sports. Filipe is a level 1 accredited anthropometrist from the International Society for the Advancement of Kinanthropometry (ISAK) and a certified exercise professional (.

 

He is currently the Director of the Bettery Life LAB (research center) for Bettery S.A., a biotechnology company that develops food supplements.

 

 

 

 

Formação Académica

Doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Licenciatura em Ciências Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Pós-graduação em Nutrição Pediátrica – Boston University School of Medicine

 

Atividade Profissional e Científica

Nutricionista | Nutrição clínica e comunitária

Professora Auxiliar Convidada | Instituto Universitário de Ciências da Saúde – CESPU

Investigadora Integrada | Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto | Laboratório para a Investigação Integrativa e Translacional em Saúde Populacional (ITR).

  • Laboratório Impacto da ingestão alimentar e exercício na obesidade, asma e alergia

Colaboradora | ToxRun – Toxicology Researcher Unit

Membro do Grupo de Alergia Alimentar | Sociedade Portuguesa de Alergologia e Imunologia Clínica e Academia Europeia de Alergologia e Imunologia Clínica

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Education

PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences | Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto

Bachelor in Nutrition Sciences | Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto

Post-graduated program in Pediatric Nutrition | Boston University School of Medicine

 

Professional and Scientific activity

Nutritionist | Clinical and community nutrition

Invited Assistant Professor | University Institute of Health Sciences – CESPU

Integrated Researcher | Public Health Institute of University of Porto | Laboratory for Integrative and Translational Research in Population Health

  • Dietary Intake and Exercise in Obesity, Asthma and Allergy Lab

 

Collaborator | ToxRun – Toxicology Researcher Unit

Member of the Food Allergy Group | Portuguese Society of Allergology and Clinical Immunology and European Academy of Allergology and Clinical Immunology

 

 

 

 

Nutricionista especialista em Nutrição Comunitária e Saúde Pública. Licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, em 2007, mestre em Ciências do Consumo e Nutrição pela FCNAUP desde 2009 e doutorada em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela FCNAUP, em 2019. Docente convidada da Universidade Fernando Pessoa, desde 2010, e do Instituto Universitária de Ciências da Saúde, desde 2019. Início da atividade profissional em 2008 na então Associação Portuguesa dos Nutricionistas (APN). Atualmente, e desde 2012, exerce funções na Ordem dos Nutricionistas, com o cargo de Chefe do Gabinete da Bastonária da Ordem dos Nutricionistas.

A área de interesse de investigação é a nutrição comunitária e saúde pública.

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Nutritionist specialist in Community Nutrition and Public Health. Graduated in Nutrition Sciences from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto, in 2007, Master in Consumption and Nutrition Sciences from FCNAUP since 2009 and PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences from FCNAUP, in 2019. Fernando Pessoa University, since 2010, and the University Institute of Health Sciences, since 2019. Beginning of professional activity in 2008 at the then Associação Portuguesa dos Nutricionistas (APN). Currently, and since 2012, she works at the Order of Nutritionists, with the position of Head of the Cabinet of the President of the Order of Nutritionists. The area of research interest is community nutrition and public health.

 

 

 

Having earned my Master degree in Production Engineering from Brazil and the Ph.D. in Human Nutrition from Portugal, my academic field is nutrition and food service industry. Within that field, I specialized in assessment of nutritional and sensorial quality of menus. In the past I have studied how a nutritionist can act as a health promoter through food offered in food services; currently, I am also exploring how the food environment can help people to make healthy choices.

 

 

O Dr. Giuseppe Russolillo Femenías é dietista-nutricionista e doutorado pela Universidade de Navarra. Nascido em Palma de Maiorca, estudou na Faculdade de Ciências da Universidade de Navarra e possui um mestrado europeu em Nutrição e Metabolismo da Faculdade de Farmácia da Universidade de Navarra em Pamplona, onde vive e trabalha actualmente.

 

Em 1998 criou a Associação Profissional de Dietistas-Nutricionistas de Navarra, que em 2005 deu origem à primeira associação profissional em Espanha. O trabalho consistiu na acreditação do interesse público da profissão perante os poderes legislativos, revendo estudos científicos que demonstraram que a intervenção do dietista-nutricionista contribui para uma redução dos custos de saúde e melhora a saúde dos cidadãos.

 

Entre 2004 e 2013, assumiu a presidência da Associação Espanhola de Dietistas-Nutricionistas, trabalhando na promoção de associações profissionais noutras regiões autónomas e no desenvolvimento da profissão a nível nacional. Vale a pena destacar a sua comparência perante o Senado em 2005 e 2010 para apresentar as novas necessidades de recursos humanos e a incorporação do dietista-nutricionista no Sistema de Saúde, bem como a criação da lei do Conselho Geral em 2014.

 

Em 2012, juntou-se ao Conselho de Administração da Confederação Internacional de Associações Dietéticas (ICDA) e em 2019 fundou a Alianza Iberoamericana de Nutricionistas (Aliança Ibero-americana de Nutricionistas) juntamente com outros colegas.

 

No campo científico e académico, é autor de livros científicos e informativos e já deu mais de 100 palestras. Vale a pena mencionar a sua participação na elaboração das competências profissionais do dietista-nutricionista no quadro da primeira Conferência de Decanos. Entre 2005 e 2008 trabalhou também no desenvolvimento do grau universitário na regulamentação do quadro europeu do ensino superior.

 

Em 2008 estudou para um mestrado na Universidade de Navarra, onde obteve o seu doutoramento em 2016. No mesmo ano, realizou uma investigação sobre alimentação e sustentabilidade que levou à produção de um documentário sobre alimentação sustentável que foi apresentado no XVII Congresso Internacional de Dietética, um congresso ao qual teve a honra de presidir. Este trabalho deu-lhe a oportunidade de falar nas Nações Unidas (2017) e na Cimeira Social para o Clima (2019).

 

Em 2017 fundou com outros colegas a Academia Espanhola de Nutrição e Dietética, constituindo um corpo de académicos composto por 103 médicos e professores. Desde então, tem trabalhado na mais alta qualificação académica através da aprendizagem ao longo da vida, bem como no avanço da nutrição e dietética com base em provas, ética profissional e livre de conflitos de interesses.

 

Em 2017, começou a ensinar em várias universidades. Actualmente ensina Alimentação Hospitalar na Faculdade de Enfermagem e Alimentação e Cultura, Ética Profissional, Competências Culinárias e Dietética na Faculdade de Nutrição da Universidade das Ilhas Baleares.

 

Em 2019, e por voto de todos os países, ele assume a presidência mundial da ICDA, cargo que ocupa actualmente.

 

Ligações úteis:

http://www.academianutricionydietetica.org/academia.php

http://www.internationaldietetics.org/

www.intercambiodealimentos.com

SustainablEating Film: https://youtu.be/JhWmREbkYW4

 

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Dr. Giuseppe Russolillo Femenías, is a dietitian-nutritionist and doctor from the University of Navarra. A native of Palma de Mallorca, he studied at the Faculty of Sciences of the University of Navarra, he has a European Master’s Degree in Nutrition and Metabolism from the Faculty of Pharmacy of the University of Navarra in Pamplona, ​​where he currently lives and works.

In 1998 he promoted the Professional Association of Dietitians-Nutritionists of Navarra, which in 2005 gave rise to the first professional association in Spain. The work consisted of accrediting before the legislative powers the public interest of the profession by reviewing scientific studies that showed that the intervention of the dietitian-nutritionist contributes to a reduction in health costs and improvement in the health of citizens.

Between 2004 and 2013, he assumed the presidency of the Spanish Association of Dieticians-Nutritionists, working on the promotion of professional associations in other autonomies and on the development of the profession at a national level. It is worth highlighting his appearance before the Senate in 2005 and 2010 to present the new needs for human resources and the incorporation of the dietitian-nutritionist in the Health System, in addition to the creation of the General Council law in 2014.

In 2012, he joined the Board of Directors of the International Confederation of Dietetic Associations (ICDA) and in 2019 he founded, together with other colleagues, the Ibero-American Alliance of Nutritionists.

In the scientific and academic field, he is the author of scientific and informative books and has given more than 100 conferences. It is worth mentioning his participation in the drafting of the professional competencies of the dietician-nutritionist in the framework of the first Conference of Deans.

Likewise, between 2005 and 2008 he worked on the development of the university degree in the regulation of the European framework for higher education. In 2008 he studied for a master’s degree at the University of Navarra, where he received his doctorate in 2016. In that same year, he carried out research on food and sustainability that led to the film production of a documentary on sustainable food that was presented at the XVII International Congress of Dietetics, a congress that he had the honor of presiding over. This work gave him the opportunity to speak before the United Nations (2017) and at the Social Summit for Climate (2019).

In 2017 he founded the Spanish Academy of Nutrition and Dietetics with other colleagues, constituting a body of academics made up of 103 doctors and professors. Since then, he has been working on the highest academic qualification through lifelong learning, as well as on the advancement of nutrition and dietetics based on evidence, professional ethics and free of conflicts of interest.

In 2017 he began his teaching work at various universities. He is currently a professor of Hospital Food at the Faculty of Nursing and of Food and Culture, Professional Ethics, Culinary Skills and Dietetics at the Faculty of Nutrition of the University of the Balearic Islands.

In 2019, and by vote of all countries, he assumes the world presidency of ICDA, a position he currently holds.

 

Links of interest:

http://www.academianutricionydietetica.org/academia.php

http://www.internationaldietetics.org/

www.intercambiodealimentos.com

SustainablEating Film: https://youtu.be/JhWmREbkYW4

 

 

Formação académica

Doutor em Nutrição e Alimentação, Universidade do Chile/ Doutor em Nutrição e Alimentação Universidade do Chile

Posições relevantes

Ex-presidente do Colégio de Nutricionistas Universitários do Chile (2013-2017)

Membro do Conselho da Sociedade Chilena de Nutrição (SOCHINUT)

Diretor do Mestrado em Nutrição e Saúde Pública

Atividade profissional

Pesquisador académico da Universidade San Sebastián, Chile

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Academic education

Doctor in Nutrition and Food, University of Chile/ Doctor in Nutrition and Food, University of Chile

Relevant positions

Former President of the College of University Nutritionists of Chile (2013-2017)

Member of the Council of the Chilean Nutrition Society (SOCHINUT)

Director of the Master in Nutrition and Public Health

Professional activity

Academic Researcher at San Sebastián University, Chile