José António Teixeira is currently Professor at Biological Engineering Department, University of Minho. He has a degree in Chemical Engineering from University of Porto (1980) and a PhD in Chemical Engineering also from University of Porto (1988). José António Teixeira has been developing his research activities in two main areas – Industrial Biotechnology (including bioprocess development for the valorization of agro-industrial residues) and food biotechnology (including non-conventional food processing and food nanotechnology). He supervised/supervises numerous researchers, including 75 PhD students and 30 Post-Docs. He was Principal Investigator in several national and international project(s) with external financial support. He edited 10 books and published more than 600 papers in peer reviewed journals (h-index of 75 for Scopus/ISI) being named Highly Cited Researcher in 2018, 2019 and 2020. He was President of the Portuguese Society of Biotechnology and is the President of the Scientific Council of PTFoods
José Antonio Teixeira é Professor Catedrático do Departamento de Engenharia Biológica da Universidade do Minho. Licenciou-se em Engenharia Quimica em 1980 pela Universidade do Porto onde também se doutorou (1988). Tem como principais áreas de investigação a Biotecnologia Industrial (incluindo o desenvolvimento de bioprocessos para a valorização de resíduos agro-industriais) e a Biotecnologia Alimentar (incluindo tecnologias não convencionais de processamento alimentar e nanotecnologia alimentar). Orientou inúmeros investigadores, incluindo 75 estudantes de doutoramento e 30 investigadores de pós-doutoramento. Foi Investigador Principal em vários projetos nacionais e internacionais com financiamento externo. Editou 10 livros e publicou mais de 600 artigos em revistas com avaliação pelos pares (h-index 75 no Scopus/ISI) tendo sido nomeado Highly Cited Researcher em 2018, 2019 e 2020. . Foi Presidente da Sociedade Portuguesa de Biotecnologia e é Presidente do Conselho Científico da PTFoods.