Licenciada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (1991).

Doutorada em Atividade Física e Saúde pela Faculdade de Desporto da Universidade do Porto (2015).

Nutricionista na Administração Regional de Saúde do Algarve, IP (desde 1991), integrada na Carreira dos Técnicos Superiores de Saúde – Ramo de Nutrição (desde 1996).

Responsável pela área de Nutrição a nível da região do Algarve, integrando a equipa técnica do Departamento de Saúde Pública e Planeamento da Administração Regional de Saúde do Algarve, IP (desde 2005).

Coordenadora de diversos programas e projetos regionais nas áreas de Educação Alimentar, Combate à Obesidade e Promoção da Dieta Mediterrânica, pela Administração Regional de Saúde do Algarve, IP.

Coordenadora regional do Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável (PNPAS) no Algarve (desde 2013).

Docente na Licenciatura em Dietética e Nutrição da Universidade do Algarve, em acumulação (desde 1999), atualmente como Professora Adjunta Convidada.

 

_____________________________________________________________________________

 

Degree in Nutrition Sciences, Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto (1991).

PhD in Physical Activity and Health, Faculty of Sports of the University of Porto (2015).

Nutritionist at the Regional Health Administration of the Algarve, IP (since 1991), integrated in the Career of Superior Health Technicians – Nutrition (since 1996).

Responsible for the Nutrition area at the Algarve region, integrating the technical team of the Public Health and Planning Department of the Regional Health Administration of the Algarve, IP (since 2005).

Coordinator of several regional programs and projects in the areas of Food Education, Combating Obesity and Mediterranean Diet Promotion, by the Regional Health Administration of the Algarve, IP.

Regional coordinator of the National Program for Healthy Eating Promotion in the Algarve (since 2013).

Professor in the Degree in Dietetics and Nutrition at the University of Algarve, in accumulation (since 1999), currently as an Adjunct Invited Professor.

Sou licenciada e doutorada em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação – Universidade do Porto, Portugal (FCNAUP), onde sou professora associada de Epidemiologia e de Avaliação do Estado Nutricional. Trabalho na Unidade de Investigação de Integração de Sistemas e da Unidade de Automação de Processos (UISPA) – Instituto de Engenharia Mecânica (IDMEC – INEGI) da Universidade do Porto (FEUP) – Laboratório Associado de Energia, Transportes e Aeronáutica (LAETA), Portugal.

Os meus interesses de investigação estão ligados ao estudo dos determinantes, da frequência e das consequências da desnutrição associada à doença em adultos e em pessoas idosas no hospital e na comunidade. Também estou envolvida no estudo experimental dos benefícios clínicos do suporte nutricional. Tenho vindo a trabalhar na investigação e no desenvolvimento de ferramentas de rastreio da desnutrição e de dispositivos para avaliação do estado nutricional.

 


 

I have a BsC Honor and a PhD in Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Sciences – Porto University, Portugal (FCNAUP). Actually, I am Associate Professor of Epidemiology and of Nutritional Status Assessment at FCNAUP and I work in Research Unit System Integration and Process Automation Unit (UISPA) – Institute of Mechanical Engineering (IDMEC – INEGI), University of Porto (FEUP) – Associated Laboratory for Energy, Transports and Aeronautics (LAETA), Portugal.

My research interests are linked to the study of determinants, frequency and consequences of disease-related undernutrition in adults and older adults at hospital and community. I am also involved in the experimental study of the clinical benefits of nutritional support. I have been working on the research and development of undernutrition screening tools and devices.

Nutricionista (0074N), licenciada em Ciências da Nutrição (2002; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)

Doutoramento em Nutrição Clínica (2014; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)

Especialidade em Nutrição Clinica  (2022; Ordem dos Nutricionistas)

Nutricionista do Serviço de Nutrição do Centro Hospitalar Universitário São João, Porto

Professora Auxiliar Convidada na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

 

________________________

Nutritionist (0074N), degree in Nutrition Sciences (2002; Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto)

PhD in Clinical Nutrition (2014; Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto)

Specialty in Clinical Nutrition (2022; Order of Nutritionists)

 

Nutritionist at the Nutrition Service of Centro Hospitalar Universitário São João, Porto

Invited Assistant Professor at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto.

 

Sara Rodrigues nasceu em Coimbra em 1970. Licenciada em Ciências da Nutrição pela Universidade do Porto em 1995, fez o Mestrado em Saúde Pública da Faculdade de Medicina da Universidade de Coimbra em 1998. No ano de 2007 doutorou-se na Universidade do Porto com uma tese sobre o tema «Trends and socio-demographic differences in household food and nutrient availability over the last decade (1990-1995-2000) in Portugal: regional disparities and association with mortality patterns». Desde 1998 que é docente da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. Foi investigadora em alguns projectos europeus: ANEMOS – Expansion and update of existing nutrition monitoring systems; HECTOR – Eating Out: habits, determinants and recommendations for consumers and the European catering sector; ENHR – European Nutrition & Health Report I and II; DAFNE – European Food Availability Databank based on Household Budget Surveys III and IV. Participou na organização de importantes reuniões científicas na área da nutrição e saúde pública: o 8th International Conference on Culinary Arts and Science – ICCAS 2013 (Porto, 2013) e o II World Congress on Public Health Nutrition – I Latinamerican Congress of Community Nutrition (Porto, 2010). É membro da Comissão de Ética da Universidade do Porto desde 2012 e atualmente é também membro do Conselho Pedagógico da Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto.

 


 

Sara Rodrigues was born in Coimbra in 1970. She graduated in Nutritional Sciences at the University of Porto in 1995 and she did a Master in Public Health at the Faculty of Medicine from the University of Coimbra in 1998. She got her PhD in 2007 at the University of Porto with a thesis on “Trends and socio-demographic differences in household food and nutrient availability over the last decade (1990-1995-2000) in Portugal: regional disparities and association with mortality patterns”. Since 1998 she is a professor in the University of Porto Faculty of Nutrition and Food Sciences. She was a researcher in several European projects: ANEMOS – Expansion and update of existing nutrition monitoring systems; HECTOR – Eating Out: habits, determinants and recommendations for Consumers and the European catering sector; ENHR – European Nutrition & Health Report I and II; DAFNE – European Food Availability Databank based on Household Budget Surveys III and IV. She participated in the organizing of major scientific meetings in the field of public health nutrition: the II World Congress on Public Health Nutrition – I Latinamerican Congress of Community Nutrition (Porto, 2010) and the 8th International Conference on Culinary Arts and Science – ICCAS 2013 (Porto, 2013). She is a member of the Ethics Committee of the University of Porto since 2012 and is currently a member of the Educational Board of the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto.

 

Departamento de Ciências, Instituto Universitário de Ciências da Saúde, CESPU

ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6762-4534

Interesses: fatores de risco do estilo de vida, regulação do apetite, eixo gut-brain, inflamação metabólica

 

Science Department, University Institute of Health Sciences, CESPU

Interests: lifestyle risk factors, appetite regulation, gut-brain axis, metabolic inflammation

Nutricionista (1050N), licenciado em Ciências da Nutrição (2004; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)

Mestrado Integrado em Psicologia – Ramo de Psicologia Clínica e da Saúde (2011; Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto)

Doutoramento em Nutrição Clínica (2014; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)

Professor Auxiliar Convidado na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

______________________________________________________________________________

Nutritionist (1050N), degree in Nutrition Sciences (2004; Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto)

Integrated Master in Psychology – Clinical and Health Psychology Branch (2011; Faculty of Psychology and Educational Sciences of the University of Porto)

PhD in Clinical Nutrition (2014; Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto)

Guest Assistant Professor at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto

Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Porto

Faculdade de Medicina da Universidade do Porto, Porto

Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Porto

Pedro Teixeira é Professor Catedrático de Atividade Física, Nutrição e Saúde da Faculdade de Motricidade Humana da Universidade de Lisboa. É licenciado em Educação Física e Desporto, Mestre em Exercício e Saúde e Doutorado em Ciências da Nutrição. Publicou mais de 75 artigos internacionais em revistas com revisão por pares e tem sido investigador em diversos projectos financiados pela pela FCT e Comissão Europeia. É Editor Associado da revista Obesity Facts e membro do Conselho Editorial de várias revistas de referência na área de Medicina Comportamental. É também ex-presidente da International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity (ISBNPA) e o atual Director do Programa Nacional de Promoção da Atividade Física, da Direção-Geral da Saúde.

 


 

Pedro Teixeira is Full Professor of Physical Activity, Nutrition, and Health at the University of Lisbon, Faculty of Human Kinetics. He holds Bachelors and Masters degrees in Exercise Science, and a Ph.D. in Nutritional Sciences. He has published over 75 international peer-reviewed articles and has been an investigator in several FCT and European Commission-funded projects. He is an Associate Editor for Obesity Facts and an editorial board member for several reference journals in the area of behavioral medicine. He is a past-president of the International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity and the current director for the National Physical Activity Promotion Program at the Portuguese Ministry of Health (DGS).