ABSTRACT

The last decades brought huge advances in medical technology and pharmacology. One area that reflects this progress has been the administration of nutrition and hydration. These are controversial therapies at the end of life, especially when administered by artificial means. The objective of this review was to discuss and comprehend the current and global knowledge about ethical issues related to food, nutrition and hydration in the end-of-life care. The problematic situations analyzed include: advanced directives, the concept of basic human care or treatment, the meaning of food and fluids, the withholding and withdrawing of nutrition and hydration, risks and benefits of nutritional support and the concept of voluntary stopping eating and drinking.

KEYWORDS

Artificial hydration, Artificial nutrition, End of life, Ethics, Oral feeding, Palliative care

RESUMO

As últimas décadas originaram inúmeros avanços na tecnologia médica e farmacológica. Uma das áreas que reflete esse progresso tem sido a administração de alimentação, nutrição e hidratação. Representam áreas controversas do cuidar em fim de vida, especialmente se administradas pela via artificial. O objetivo desta revisão foi discutir e compreender o conhecimento atual e global relativamente às questões éticas relacionadas com a alimentação, nutrição e hidratação no fim de vida. As situações problemáticas analisadas incluíram: diretivas antecipadas de vontade, o conceito de cuidado humano básico ou tratamento, o significado da alimentação e hidratação, a suspensão e abstenção de nutrição e hidratação, riscos e benefícios do suporte nutricional e o conceito da cessação voluntária de nutrição e hidratação.

PALAVRAS-CHAVE

Hidratação artificial, Nutrição artificial, Fim de vida, Ética, Alimentação oral, Cuidados paliativos