Mariana Rei, nascida em 1996 no Porto, é licenciada em Ciências da Nutrição (desde 2018) e mestre em Educação para a Saúde (desde 2020) pela Universidade do Porto. Na sua Dissertação de Mestrado dedicou-se à tradução, adaptação e validação do Índice KIDMED numa amostra de adolescentes portugueses. Desde 2019, participou em eventos científicos, escreveu artigos científicos, coorientou estudantes de licenciatura e mestrado e ministrou seminários a convite. Foi Assistente de Investigação (em 2020/2021) e Assistente Convidada (em 2021/2022) na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP). Atualmente, é estudante de Doutoramento em Saúde Pública na Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (FMUP) com uma bolsa de investigação FCT. É também Membro Integrado do ITR – Laboratório Associado para a Integração e Translação da Investigação na Saúde da População e da EPIUnit – Unidade de Investigação em Epidemiologia do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto (ISPUP). As suas principais áreas de interesse são a educação alimentar, o estudo de padrões alimentares saudáveis e sustentáveis e a validação de instrumentos em saúde.

 

Mariana Rei, born in 1996 in the city of Porto, has a bachelor’s degree in Nutritional Sciences (since 2018) and a master’s degree in Health Education (since 2020) by the University of Porto. On her Master’s Dissertation she dedicated herself to the translation, adaptation and validation of the KIDMED Index in a sample of Portuguese adolescents. Since 2019, she participated in scientific meetings, wrote scientific papers, co-supervised bachelor and master’s students, and lectured seminars by invitation. She was a Research Assistant (in 2020/2021) and an Invited Assistant (in 2021/2022) at the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto (FCNAUP). Currently, she is a Public Health PhD Student at the Faculty of Medicine of the University of Porto (FMUP) with a FCT Studentship. She is also a Integrated Member of the ITR – Laboratory for Integrative and Translational Research in Population Health and of the EPIUnit at the Institute of Public Health of the University of Porto (ISPUP). Her main areas of interest are food education, the study of healthy and sustainable dietary patterns and the validation of health instruments.