Associations between sarcopenia and undernutrition in Brazilian older adults, using five cut-off points for muscle strength

Associação entre sarcopenia e a desnutrição em idosos brasileiros com 5 pontos de corte para força muscular

Diana Borges Dock-Nascimento, Heliara Furlan da Silva, José Eduardo de Aguilar-Nascimento e Iara dos Anjos Vaez

Acta Portuguesa de Nutrição 2023, 33, 12-17 , https://dx.doi.org/10.21011/apn.2023.3303

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Resumo

Objectives: To investigate the prevalence of sarcopenia according to five cut-off points for muscle strength and the association with undernutrition in Community dwelling older adults.

Methodology: Cross-sectional study with 321 elderly subjects from community centers in Cuiabá-MT. The main variable was the prevalence of sarcopenia and association with undernutrition. Sarcopenia was diagnosed by low muscle strength (grip strength - GS; kg) according to five cut-off points and low calf circumference (CC; cm). Nutritional status was assessed by mini nutritional assessment-short form (MNA-SF®).

Results: The median age was 69 (64-74) years, and 24.7% were undernourished. The presence of sarcopenia ranged from 1.6 to 7.6%. This prevalence was lower using EWGSOP2 criteria compared to EWGSOP (p=0.005) and ESCEO and SDOC criteria (p<0.001). The older undernourished adults were almost 3.5 times more likely to have sarcopenia (OR=3.49; p=0.003) when ESCEO criteria was used and almost 2.5 times (OR=2.43; p=0.037) times using SDOC criteria.

Conclusions: The prevalence of sarcopenia ranged from 1.6 to 7.6%. The older undernourished adults were almost 3.5 (ESCEO) and 2.5 (SDOC) times more likely to have sarcopenia.


Abstract

Objetivos: Investigar a prevalência de sarcopenia segundo cinco pontos de corte para força muscular e a associação com desnutrição em idosos da comunidade.


Metodologia: Estudo transversal com 321 idosos de centros de convivência de Cuiabá-MT. A variável principal foi a prevalência de sarcopenia e associação com a desnutrição. A sarcopenia foi diagnosticada pela baixa força muscular (força de preensão palmar- FPP; kg) de acordo com cinco pontos de corte e baixa circunferência da panturrilha (CC; cm). O estado nutricional foi avaliado por meio da mini avaliação nutricional forma abreviada (MNA-SF®).


Resultados: A mediana de idade foi de 69 (64-74) anos e 24,7% dos idosos estavam desnutridos. A presença de sarcopenia variou de 1,6 a 7,6%. Essa prevalência foi menor utilizando os critérios EWGSOP2 em comparação ao EWGSOP (p=0,005) e aos critérios da ESCEO e SDOC (p<0,001). Os idosos desnutridos tiveram quase 3,5 vezes mais chances de sarcopenia (OR=3,49; p=0,003) quando utilizado o critério da ESCEO e quase 2,5 vezes (OR=2,43; p=0,037) quando o critério da SDOC foi utilizado.


Conclusões: A prevalência de sarcopenia variou de 1,6 a 7,6%. Os idosos desnutridos apresentaram quase 3,5 (ESCEO) e 2,5 (SDOC) vezes mais chances de sarcopenia.



Palavras-chave: Desnutrição, Elderly, Força muscular, Idosos, Muscle Strength, Sarcopenia, Undernourished