Marcela Veiros

 

Having earned my Master degree in Production Engineering from Brazil and the Ph.D. in Human Nutrition from Portugal, my academic field is nutrition and food service industry. Within that field, I specialized in assessment of nutritional and sensorial quality of menus. In the past I have studied how a nutritionist can act as a health promoter through food offered in food services; currently, I am also exploring how the food environment can help people to make healthy choices.

 

 

Giuseppe Russolillo

Giuseppe Russolillo Femenías é dietista-nutricionista, mestre Europeu em Nutrição e Metabolismo pela Faculdade de Farmácia da Universidade de Navarra. Também é doutor pela Universidade de Navarra, tendo apresentado o seu trabalho de inestigação “Diseño y validación de unas listas de intercambio de alimentos para la confección de dietas y planificación de menús: práctica dietética de precisión“.

É ainda autor de livros científicos internacionais, entre os quais: “Protocolo de Intervención Dietética en la Obesidad“, “Sistema de Intercambios para la Confección de Dietas y Planificación de Menús” e “Álbum Fotográfico de Porciones de Alimentos“.

Reune ainda diversas publicações de interesse de diculgação como “Las 10 claves, pierde peso sin perder la salud“, “Nutrición saludable y Dietas de Adelgazamiento“, “Aprender a comer y beber en la Enfermedad Renal Crónica Avanzada” ou “Comer y beber en diálisis y trasplante“, tendo dedicado muitos anos de intervenção ao exercício profissional no cuidado de doentes na especialidade de nefrologia e obesidade.

Atualmente, entre muitos outros cargos e membro em Comités Científicos, Giuseppe Russolillo é Presidente da Fundación Española de Dietistas-Nutricionistas (FEDN), faz parte da Direção da Conferencia Mundial de Dietistas, é membro do Comité Científico da Asociación para la promoción del consumo de frutas y hortalizas frescas 5 al día e é membro da Academia Navarra de Gastronomía.

 

 

Samuel Durán Agüero

Formação Académica

Doutoramento em Nutrição e Alimentação da Universidad de Chile/ PhD Nutrition and Food University of Chile 

Cargos relevantes

Presidente del Colegio de Nutricionistas Universitarios de Chile  (de 2013-2017)

Atividade Profissional

investigador acadêmico da Universidad San Sebastián. Chile

 

 

Paula Ravasco

Nutritionist, MSc, MD, PhD

Degree in Nutritional Sciences, Degree in Nutrition and Food Engineering, Medical Doctor;

Master’s Degree and PhD in the area of Nutrition and Medicine/Oncology at the Faculty of Medicine of the University of Lisbon.

Professor of Clinical Nutrition and Clinical Research at the Faculty of Medicine of the University of Lisbon

Coordinator of the Advanced Course in Nutrition and Oncology (collaboration Course between the Faculty of Medicine of the University of Lisbon and external Universities).

Professor of Clinical Nutrition and Oncology in the Master Programme in Clinical Nutrition of the Faculty of Medicine of the University of Lisbon.

Representative of the Faculty of Medicine of the University of Lisbon in the F3 College on Nutrition and Food Science (EU funded collaborative project on research, teaching and public perception of science between several faculties of the University of Lisbon).

Coordinator of 5 multicentre research projects in the area of Nutrition, Food Science, Cancer, Clinical Nutrition, Quality of Life, Outcomes, disease modulation by nutrition/nutrients.

Medical member of the Educational and Clinical Practice Committee (ECPC) of ESPEN.

Principal Investigator at the Laboratory of Nutrition of the Faculty of Medicine of the University of Lisbon, main area: Oncology, Metabolism, Nutrition.

Author of 75 published, and 4 in press international original articles and of 18 in national journals, in a wide range of areas from basic to applied nutrition and medicine/oncology. Presented or was co-author of 200 scientific communications in international congresses and of 72 in national congresses. Invited speaker in more than 105 national/international meetings or post-graduate courses. Recipient of 5 research grants and 10 national or international prizes in clinical research. Involved in various scientific activities since May 2001. Active member of professional societies of nutrition and of oncology. Reviewer for 20 scientific journals in nutrition / medicine / oncology since 2003.

 

Alexandra Bento

Formação Académica

Doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Mestrado em Inovação Alimentar pela Universidade Católica Portuguesa

Licenciatura em Ciências Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

 

Cargos relevantes

Bastonária da Ordem dos Nutricionistas (de 2011 até atualidade)

Presidente da Associação Portuguesa dos Nutricionistas (entre 1998 e 2011)

 

Atividade Profissional

Assessora Superior na carreira de Técnico Superior de Saúde na Unidade de Alcoologia da Administração Regional de Saúde do Norte

Professora convidada na Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa

(regente das unidades curriculares de Política Nutricional e Alimentar, Nutrição Humana II e Gastrotecnia)

Consultora científica da indústria agroalimentar

Cristina Santos

Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto

Elsa Madureira

Nutricionista no Centro Hospitalar de São João, Porto, Portugal

Licenciada em Ciências da Nutrição e Alimentação pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto

Mestre em Nutrição Clínica pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto

Doutorada em Nutrição Clínica pela Faculdade de Ciências da Nutrição da Universidade do Porto

 


 

Nutritionist in the Centro Hospitalar de São João, Porto, Portugal

Degree in Nutrition and Food Sciences at Faculty of Nutrition and Food Science, University of Porto

Master in Clinical Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Science, University of Porto

PhD in Clinical Nutrition at Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto

Sandra Marília

Centro Hospitalar de São João, Porto

Isabel Fonseca

Isabel Fonseca (ORCID ID: 0000-0002-3998-8058) licenciou-se em Ciências da Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, em Dezembro de 1994.

Terminou em Maio de 2000 o Mestrado em Saúde Pública – Especialização em Bioestatística pela Faculdade de Medicina/Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar da Universidade do Porto (ICBAS/UP) e em Maio de 2015 concluiu Doutoramento em Ciências Biomédicas pelo ICBAS/UP, com uma tese intitulada “Fatores preditivos de disfunção e perda do enxerto renal a longo prazo”.

Iniciou a sua atividade profissional como nutricionista em Janeiro de 1995 no Serviço de Nefrologia do Hospital Geral de Santo António (atualmente, Centro Hospitalar do Porto) e na Unidade Corino de Andrade do mesmo hospital em Junho de 1995, atividades que mantém até à data atual. Integra, desde Dezembro de 2006, o Gabinete Coordenador da Investigação do Departamento de Ensino, Formação e Investigação, sendo responsável pela análise científica dos projetos de investigação submetidos e realizados no Centro Hospitalar do Porto.

Atualmente, e desde Dezembro de 2007, é docente convidada de Bioestística na Disciplina de Iniciação à Investigação Clínica no Mestrado Integrado em Medicina (ICBAS/UP) e, desde Janeiro de 2015, é consultora de Bioestatística na Unidade Corino de Andrade.

Integra os grupos de investigação “Nefrologia, Diálise e Transplantação” da Unidade Multidisciplinar em Investigação Biomédica (UMIB) (CHP/ ICBAS/UP) e o Grupo de Bioestatística e Medições em Saúde da Unidade de Investigação Epidemiológica (EPIUnit) do Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto. As suas principais áreas de interesse em investigação incluem a doença renal, a diálise e o transplante renal, nomeadamente biomarcadores de disfunção e sobrevivência do enxerto renal e do doente. Tem igualmente interesse na investigação em nutrição clínica, biomarcadores do estado nutricional e metodologias de avaliação nutricional. Publicou mais de 50 artigos científicos em revistas internacionais (dos quais 9 como primeira autora) e um capítulo de livro.

 


 

Isabel Fonseca (ORCID ID: 0000-0001-8984-1751) graduated in Nutrition and Food Sciences by the University of Porto in December of 1994. In May of 2000 she completed a Master in Public Health with a specialization in Biostatistics, at the Faculty of Medicine of Porto/ Institute of Biomedical Sciences Abel Salazar of University of Porto (ICBAS/UP) and concluded in May of 2015 her PhD degree in Biomedical Sciences at ICBAS/UP with a thesis on “Predictive factors of graft dysfunction and long-term kidney allograft failure”.

She began her professional activity as a clinical nutritionist in January of 1995 at Nephrology and Kidney Transplantation Department of Hospital Geral de Santo António (current Centro Hospitalar do Porto (CHP)) and in June 1995 at the Corino de Andrade Unit of CHP, maintaining both professional activities until now. Since December of 2006 she integrates the Research Coordinating Office from the Department of Teaching, Training and Research of CHP and she is responsible for a multidisciplinary team (Scientific Review Committee) that reviews design and scientific methodology of all research proposals submitted for approval at this university hospital. Since December of 2007, she is an invited teacher of “Introduction to Clinical Research” in the course of Medicine of ICBAS/UP, and since January of 2015 she is a Biostatistics consultant at the Corino de Andrade Unit.

She is a member of the Research Group on Nephrology, Dialysis and Transplantation at the Unit for Multidisciplinary Research in Biomedicine (UMIB at the CHP/ICBAS/UP) and of the Research Group on Biostatistics and Health Metrics Group, EPIUnit at the Institute of Public Health. Her research areas of interests are related with kidney disease, dialysis and kidney transplantation, namely biomarkers of graft dysfunction and predictors of patient and graft outcomes; survival analysis and prognostic models. She is also interested in clinical nutrition and nutritional evaluation methodology. She has published more than 50 scientific papers in international journals, nine of which as a first author, and one book chapter.

Bárbara Camarinha

Câmara Municipal de Vila Nova de Gaia, Vila Nova de Gaia